Müslüman da zengin olur, pahalı giyinir, iyi arabaya biner mi?
- Birkaç sorum var topluma örnek olacak kişilerle ilgili:
- Bu günkü bazı siyasilerin, bazı tarikat, cemaat, vakıf ve dernek liderlerinin pahalı arabalara binmesi, pahalı kıyafetler giymeleri, lüks yaşam tarzları tepki çekiyor ve bazı kesimler Müslüman da zengin olur, pahalı giyinir, iyi arabaya biner vs. diyor. Ebu Hanife pahalı cübbe giyiyordu, sahabeden de zenginler vardı Hz. Ebubekir, Hz. Osman gibi diyor.
- Hz. Ebubekir, Hz. Osman gibi büyük kişiler alın teri ile ticaret ile zengin olduklarını biliyorum ve de servetlerini İslam yolunda harcadıklarını ve oldukça sade hayat sürdüklerini biliyorum. Sorum şunlar:
1. Devlet makamına gelince veya bir tarikat makamına gelince halkın vergileri ile tarikat mensuplarının yardımları ile yetki sayesinde zengin bir yaşam sürmek caiz mi?
2. Müslüman yöneticilerin halkın büyük bir kesiminin geçim sıkıntısı çektiği beldelerde lüks içinde yaşamaları İslam’a ve sahabenin yaşam tarzına uygun mudur?
3. İslam devletinde bir kişi makama gelince o anki mal varlığına ve görev sonrası mal varlığına denetim olur muydu?
4. Bugün bazı devlet yetkilileri, fakirliği övüyor, sabır tavsiye ediyor fakat kendi yaşantılarında lüks içinde yaşamaları, yaşadığını anlatan, anlattığını yaşayan sahabe efendilerimize benziyor mu?
5. Hz. Ebubekir’in zengin olmasına rağmen giyecek gömleği olmaması, bugünkü siyasilerin sözde sahabeyi örnek alıyoruz iddialarına ters düşmüyor mu?
6. İtibardan tasarruf olmaz anlayışı İslami bir anlayış mıdır, örnek olarak yeni bir saray yapılması, sokaklarda lüks arabalar ile caka satmak.
7. Bir de şahit olduğum bir olay seçim zamanı, seçime çok kısa bir süre kala camiden kameralar karşısında röportaj yapmak dinimize uygun mu?
- Birkaç soru oldu kusura bakmayın, bu soruları sorma sebebim günümüzde bazı insanımızın siyasilerin en ufak dini davranışına, söylemine aldanıp, yanılmalarını düşünmem, sizden sorduğum sorulara ilmi olarak cevap vermenizi istiyorum.
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, İslamiyet'e hizmet etmek için zengin olmak istenebilir. Ancak nefsin desisesine kapılıp hırs göstermemek gerekir. Zengin olacağım diye bir lokma dahi haram yemek en büyük fakirliktir.
İslam’da israf haramdır. Bu haramlılık yalnız soruda geçenler için değil, herkes için geçerlidir.
İsraf, bir kaynağı lüzumsuz yere, gereğinden fazla harcamaktır. Şüphesiz, fakir kimsenin bol keseden pahalı bir ayakkabı alması israfa girer. Fakat aynı ayakkabıyı bir zengin giyse ona israf olmaz.
Bu kısa bilgiden sonra sorulara gelince:
Soru 1 ve 2:
- Devlet makamına gelince veya bir tarikat makamına gelince halkın vergileri ile tarikat mensuplarının yardımları ile yetki sayesinde zengin bir yaşam sürmek caiz mi?
- Müslüman yöneticilerin halkın büyük bir kesiminin geçim sıkıntısı çektiği beldelerde lüks içinde yaşamaları İslam’a ve sahabenin yaşam tarzına uygun mudur?
Cevap 1 ve 2:
Örf, âdet ve kanuna göre hakkı olandan fazlası helal olmaz.
Soru 3:
- İslam devletinde bir kişi makama gelince o anki mal varlığına ve görev sonrası mal varlığına denetim olur muydu?
Cevap 3:
Evet, olurdu.
Soru 4 ve 5:
- Bugün bazı devlet yetkilileri, fakirliği övüyor, sabır tavsiye ediyor fakat kendi yaşantılarında lüks içinde yaşamaları, yaşadığını anlatan, anlattığını yaşayan sahabe efendilerimize benziyor mu?
- Hz. Ebubekir’in zengin olmasına rağmen giyecek gömleği olmaması, bugünkü siyasilerin sözde sahabeyi örnek alıyoruz iddialarına ters düşmüyor mu?
Cevap 4 ve 5:
Her Müslümanın belli bir sahabi gibi olması gerekmiyor; haram ve helal bellidir, her Müslüman, zekatını vermek ve dengeli olarak hayır da harcamak şartıyla helal olan refah içinde yaşayabilir.
Soru 6:
- İtibardan tasarruf olmaz anlayışı İslami bir anlayış mıdır, örnek olarak yeni bir saray yapılması, sokaklarda lüks arabalar ile caka satmak?..
Cevap 6:
Caka satmak caiz değildir.
Soru 7:
- Bir de şahit olduğum bir olay seçim zamanı, seçime çok kısa bir süre kala camiden kameralar karşısında röportaj yapmak dinimize uygun mu?
Cevap 7:
Dini istismar etmemek şartıyla yapılabilir. Adam devamlı namaz kılıyorsa, cumaya gidiyorsa, siyasete atıldıktan sonra gazeteciler Cuma çıkışında ona bazı sorular soruyorlar o da cevap veriyorsa, bunda sakınca yoktur.
Kendini dindar göstermek için gazetecileri çağırıyorsa, bu din istismarı olur ve caiz değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Devlet başkanının yaptığı harcamalarda ölçü ne olmalıdır?
- Zengin şeyh olur mu?
- "Allah nimetini kulunun üzerinde görmek istiyor." hadisi, lüks bir hayatıı teşvik etmiyor mu?
- "Keşke şöyle olsaydı..." demenin bir sakıncası var mıdır?
- İMÂMET-İ KÜBRÂ
- Cinselliği yanlış kullanmanın ve fuhşun zararları nelerdir? Allah'ın gazabına sebep olur mu?
- HALİFE NASIL SEÇİLİR?
- Mümin iş adamının lüks harcama yapması helal mi?
- Altınların zekatını verirsem elimde altın kalmayacak?
- Niçin İnanmadılar?