Müezzinin okuduğu ezanı tekrar eden erkekler, neden kadınların iki katı sevap alır?
Soru Detayı
Taberânî’nin kendi senediyle Meymune (r. anhâ)’dan rivayet ettiğine göre, Rasûlullah (asm) erkeklerle hanımların safları arasında ayakta durup dedi ki:
“Ey hanımlar topluluğu! Sizler şu Habeşlinin ezanını ve kamet getirişini işitecek olursanız, siz de onun dediği gibi söyleyiniz. O takdirde size her bir harf karşılığında bir milyon derece verilir.”
Hz. Ömer (ra): "Bu sevap kadınlara verilecek, ya erkeklere ne var?" diye sorunca, Allah Rasûlü: “İki katı ey Ömer.” diye cevap verdi. (Taberânî, el-Mucemü’l-Kebîr, XXIV, 16)
- Neden erkeklere iki kat veriliyor; hikmeti nedir?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Evet Taberani’de bu hadis geçiyor. (el-Mucamu’l-kebir, 24/16, h. no: 28)
Hafız Heysemi, bu hadisin senedinde bulunan ravilerden birinin durumunu bilmediğini, diğer birinin biraz zayıf olmakla beraber, bir kısım hadis otoriteleri tarafından sika kabul edildiğini belirtmiştir. (Mecmau’z-zevaid, 1/332). Buna göre, hadiste az da olsa bir zaaf unsuru vardır.
Burada erkeklere “iki kat sevabın olması” erkeklik için değildir. Çünkü Kur’an’da ve hadislerde böyle bir ayırımın yapılmadığı bilinmektedir. - O halde buradaki bu fark nereden ileri gelmiş?
Kanaatimizce bunun sebebi şudur:
Camiye gidip cemaatle namaz kılmak erkekler için bir farz-ı kifâyedir. Eğer hiç kimse camiye gitmezse, bütün erkekler günahkâr olur. Fakat kadınlar için böyle bir sorumluluk söz konusu değildir. Çünkü kadınlar ev işleri ile çocuklarla ilgilendiği ve bazı zamanlarda namaz kılamadığı için, onlara İslam pozitif ayırımcılık yapmış ve tolerans tanımıştır.
Konuya bu açıdan bakıldığı zaman, erkeklerin ezanı dinlemeleri onların önemli bir görevidir. Kadınlar için bu erkekler derecesinde önemli bir görevi değildir. Çünkü namazı cemaatle kılmaktaki sorumluluğa paralel olarak, ezanı dinlemek de önem arzeder.
Erkeklerin ezanı dinlemeleri bir nevi vücup ifade ettiği için, kadınlar için de bir nevi sünnet olan dinlemeleri arasındaki fark, bu sorumluluğun büyüklülüğünden kaynaklanmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Gözleri görmeyen âmâ kimseye hac farz mıdır? Farz ise kendisi mi gitmelidir, yoksa vekil mi göndermelidir?
- Zinanın en kötüsü hangisidir?
- KADININ ERKEKTEN AYRILDIĞI NOKTALAR
- Sünnetle Yaşamak- 32. GÜN
- KADININ CAMİYE GİTMESİ
- Kadınlar cenaze namazı kılabilir mi?
- Kuran-ı Kerim kadınlara doğrudan hitapta bulunmaz mı?
- Erkekler cuma namazından çıkmadan kadınlar öğle namazını kılamaz mı?
- Camide ezanı ayakta mı dinlemek gerekir?
- "Kadınları göze çarpar mevkilere oturtmayın, … " hadisini açıklar mısınız?