Memur işini bırakıp cumaya gidebilir mi? Bu durumda kul hakkına girilmiş olur mu?
Cuma namazı saatinde okulda otuz üç öğrencime ders vermem gerekiyor. Derse girmezsem çocukların hakkını yemekten korkuyorum. Cumaya gitmezsem namazı kaçırmış olurum. Bazı arkadaşlarım dersi bırakıp gidiyor. Ben ikileme düştüm.
Değerli kardeşimiz,
İşçi veya memurun, mesai saatinde işini bırakıp cuma namazına gitmesi caizdir ve gereklidir. Bundan dolayı kul hakkına girilmiş olmaz.
Namaz, vaktinde kılınması farz olan bir ibadettir; her ne olursa olsun, mutlaka vakti içinde kılınmalıdır. Amirin namaz kılanlara müsade etmesi de farzdır.
Bu nedenle iş yerinde de olsa Allah'ın emrettiği namaz kılnmalıdır. Bu açıdan vaktinizi boşa geçirmemek şartıyla ve eğer çok acilse sadece farzları kılmak suretiyle de olsa namazı kılmalısınız. Bu kul hakkına girmez. Çünkü bu bir ihityaçtır. Örneğin tuvalet ihtiyacı olan bir kimse işi bırakıp gitse ihtiyacını giderse kul hakkına girmediği gibi, namaz da ruhun ihityacı ve Allah'ın emridir. Bu da kul hakkına girmez. Yeter ki namaz bahanesiyle işten kaçma niyeti olmasın.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İş yerinde namaz kılmak kul hakkına girer mi?
- İş yerinde namaz kılmak kul hakkına girer mi?
- İş saatinde namaz kılmaktan dolayı hak geçer mi?
- İddia oynamak kul hakkına girer mi?
- İş verenden habersiz namaz kılmak kul hakkına girer mi?
- Yerleşim yerinden uzak olan araziye çalışmaya giden işçi veya memur, cuma namazına gidemediği takdirde ne yapması gerekir? Cuma günü ekip arkadaşlarımla, dağlık taşlık, ulaşımı zor uzak bir araziye göreve gittik. Daha işimizin yarısı olmadan cuma namazı..
- Ateistlere cahil demek kul hakkına girer mi?
- Namaz kılana, iş yeri sahibi hakkını helal etmeyebilir mi?
- Güvenlik görevlilerinin cuma namazına gidememesi hakkında bilgi verir misiniz?
- İşini düzgün yapmayan memur sorumlu olur mu?