Kur'an'ı Latin harflerle (Arapçanın Latin harflerle yazılışından) okumak uygun olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Kur'an’ın Arapça metninin Latin harflerle yazılışından okumak, oldukça sakıncalıdır. Kur'an’ın manasını bozacak şekilde kelimelerin yanlış okunmasına neden olabilir.
Mesela; Latin harfleriyle -ilk harfi ancak “Z” olarak yazılan “zelle” kelimesi Arapçada şu farklı anlamlara gelebilir:
a. Türkçedeki yazılışta olduğu gibi “z” ile “zelle” kelimesi, bir yerden kaymak anlamına gelir.
b. Arapçadaki noktalı “zı” ile “zalle” kelimesi, olmak, bir durumdan başka bir duruma geçmek anlamına gelir.
c. Zel harfiyle “zelle” kelimesi, zelil olmak, rezil-perişan olmak anlamına gelir. Türkçe’de “Zı-zel” harfleri yoktur. Aynı kökten olan “zıl” kelimesi gölge demektir.
Söz gelimi; Nahl suresinin 58. ayetinde geçen ve “yüzü siyahlaştı / siyaha döndü” manasına gelen “zalle vechuhu müsvedden” cümlesindeki “z” harfini kalın “zı” olarak okumazsanız, “yüzü kayar” veya “alçalır” anlamında olur.
d. Arapçada ilk harfi noktalı “hı”, son harfi iki noktalı “kaf” olan “Halık / Hellak” kelimesi, yaratan anlamındadır. Ancak Türkçedeki harflerle yazılması durumunda bu kelime “berber ve helak olan kimse” anlamına da gelir.
e. Necm suresinin ikinci ayetinde geçen “ma delle sahibukum” cümlesi “arkadaşınız (Hz. Muhammed) dalalete düşmedi / yolunu şaşırmadı” anlamına gelir. Latin harfleriyle okunmasında ise “Arkadaşınız, size rehberlik edemedi” manasına gelebilir!.. Misalleri çoğaltmak mümkündür.
Kur’an’ı Arapça harflerinden okumak, zorunludur. Hiç olmazsa namazda okunan Fatiha ve kısa sureler güzelce ezberlenmelidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kur'an niçin aslından okunmalı? Latin alfabesiyle yazılmış Kur'an'ı okuma geçerli olur mu?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an niçin aslından okunmalı?
- Bilgisayarda sesli okunan Kur'an-ı Kerimi dinlemekle hatim indirilmiş olur mu?
- "Bin üç yüz otuz ikide o Sözler ile mücahedeye başla. Sen inayet-i İlâhiyenin hıfzındasın." 1332 tarihi rumi midir? "zı" Risaletü’n-Nur’u, "mî" kelimatı nasıl gösterir?
- Latin harfleri ile yazılan Kur'an-ı Kerim'i okumak caiz midir?
- Sayra ismi Kuran'da geçiyor mu, anlamı nedir?
- Kuran'ı Latin harflerle okumak uygun olur mu?
- "2. Kur’ân’ın almış olduğu nısıf, terk ettiği nısıftan daha ziyade kesîrü’l-istimaldir. 3. Kur’ân, sûrelerin başında zikrettiği kısım içinde lisan üzerine daha suhuletli olan elif, lâmı çok tekrar etmiştir." Bu ifadeleri açıklar mısınız?
- Zelle nedir?
- Şeytana neden haris denilmiştir?
- Neden Kur'an dili Arapça'dır?