Kuran’da sinonim veya kıraat farkları da mucize mi?
Kuran’da sinonim kelimeler veya kıraat farkları var ya, bunlar sadece okuyuşta mı yoksa yazılı olarak mı? Yazılı olarak tek Kuran var değil mi?
Kuran’ın belagati mucize ya, şimdi kıraat farkları veya sinonim kelimeler olursa sonuçta farklı kelime oluyor aynı belagat olmuyormuş gibi vesvese geliyor? Kuran’ın kıraati farklı veya sinonim kelimelerden dolayı farklı kelimeler olduğu zaman belagat değişiyormuş gibi şeyler geliyor aklıma?
Değerli kardeşimiz,
Kuran'ın önemli ve öne çıkan icaz yönlerinden biri, onun nazm ve telif biçimidir. Nitekim bu icaz biçimini destekleyen Kurani referanslar da çoktur. Örneğin tehaddi ayetleri icazın öncelikle bu yönüne işaret eder.
Kıraat farklılıklarında kategorik olarak az da olsa kelime değişimi olanlar olduğu gibi olmayanlar da, yani sadece kelimede fonetik/telaffuz değişimi de vardır ve bunlar çoğunluktadır. Bu okumaların tamamı da nazm ve telif bakımından aynı niteliktedir ve Kuran’ın icazını muhafaza etmektedir.
Mevcut sahih okumalar içerisinde sinonim kelimeler bulunmamaktadır. Bu kelimeler ilk dönemde telaffuz sıkıntısı çeken bazı gruplara verilen geçici ruhsat idi ve sıkıntı ortadan kalkınca ruhsat da sona erdi.
Bu kelimeler de her ne kadar geçici ruhsata tabi olsa da yine kullanıldığı yerlerde nazm ve telif açısından bir sıkıntı doğurmamaktaydı. Çünkü bunlar da ilahi lütfun gereği verilmiş bir izindi ve referansı da ilahiydi.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mushaflardaki sinonim kelimeler nedir, Kuran-ı Kerim değişmiş mi?
- Kuran’da namazın nasıl kılınacağı geçer mi?
- Tanrının oğlu ifadesi mecaz mı?
- MUCİZELER KAYNAĞI KUR`ÂN-I KERİM'İN MATEMATİKSEL MUCİZESİ
- Belagatle sayıların tevafukunun alakası var mı?
- Ahzab 52 ve Tahrim 1. ayetlerde Allah’ın Peygamberin günlük ve cinsel hayatına direk müdahale etmesi benim imanımı sarstı, mantıklı cevapları var mıdır? Kuran’ın evrenselliğine tamamen zıt bir durum oluşturmuyor mu?
- Ayette geçen ifade iki sihir mi yoksa iki sihirbaz mı?
- Bir ayet akıl, nakil ve sezgiye göre nasıl açıklanır?
- Kur'an'ın dilsel lengüistik açıdan mucizevi yönü nedir?
- Kur'an-ı Kerim kaç kıraat üzere okunabilir?