Kur'an'da geçen birr, maruf ve ihsan tabirleri arasında ne fark var?
- Örnek verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Birr: Allah’ın rızasını kazanmak ve ahiret yurdunu elde etmek gibi, hedefi, maksadı, uhrevi ve fazilet olan bir iyilik unvanıdır.
Birr: İhsandan daha geniş bir iyiliğin adıdır. Yani birr, ihsanı da içine alan daha geniş bir iyilik unvanıdır. Onun için “Her birr ihsandır, fakat her ihsan birr değildir.” denilmiştir.
İhsan ise: Uhrevi maksada yönelik olduğu gibi, dünyevi maksada yönelik de olabilir. Örneğin, anne-babasına iyilik eden bir kimsenin maksadı yalnız imani ve insani görevini yapmak ise, bunun yaptığı hizmete “birr” denir. Eğer maksadı, dünyalık adına bir menfaat elde etmek ise, bunun işine “ihsan” denir.
Maruf ise: Sadece iyilik yapmanın adı değil, aynı zamanda terk edilmesi gerekenleri terk etmek de maruftur. İnsanı Allah’a yaklaştıran her türlü emir ve yasaklara riayet etmeyi kapsayan bir geniş kavramdır.
Buna göre, maruf; ihsan ve birri de içine alan onlardan daha geniş bir kavramdır. İman şuurunu taşıyan insanların iyi gördükleri şeyleri yapmak, kötü gördükleri şeylerden uzak durmak maruf kavramıyla ifade edilir. (bk. Ragıb, İbn Manzur, Tacu’l-Arus, ilgili yerler)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Fâtiha, Enam, Kehf, Sebe', Fâtır sûrelerinin 1. âyetinde geçen el-Hamdü Lillah’ın, "Ezelden ebede her türlü hamd ve övgü, şükür ve minnet, âlemlerin Rabbi olan Allah´a mahsustur" anlamına gelmesi ne demektir?
- Birr (örnek /erdemli) davranışlar nelerdir?
- Bakara Suresi 177. ayette geçen "birr = örnek / erdemli" davranışlar nelerdir?
- Hiçbir hayrı küçümsemeyin, sözü hadis mi?
- Bakara suresi 177. ayette geçen, doğuya ve batıya dönmek ne demektir?
- Kuran'ı bayrağa sarıp, üzerine yemin etmenin bir sakıncası var mıdır?
- Bakara suresi 273. ayette "Sadakalar kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir." denmekte. Sadak sadece bu ayette geçenlere mi verilmelidir?
- İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara iyilik yapmanın önemi nedir?
- Kuran ahlakı var mıdır?
- Azamet ve kibriya kavramlarını ve ikisi arasındaki farkı açıklayabilir misiniz?