Bakara suresi 177. ayette geçen, doğuya ve batıya dönmek ne demektir?
- Bakara 177’de yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz birr değildir, denilmektedir.
- Buradaki doğuya veya batıya dönmek ne demektir?
Değerli kardeşimiz,
İlgili ayetin meali şöyledir:
“Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz erdemlilik değildir. Asıl erdemli kişi Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyenlere ve özgürlüğünü kaybetmiş olanlara harcayan; namazı kılıp zekâtı verendir. Böyleleri anlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar; darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabrederler. İşte doğru olanlar bunlardır ve işte takva sahipleri bunlardır.” (Bakara, 2/177)
“Birr, ahlâk güzelliğidir.” (Müslim, Birr, 14, 15) hadisindeki kullanımı da dikkate alarak “erdemlilik” diye tercüme ettiğimiz birr (el-birru) kelimesi, bu ayetteki kullanımından da anlaşılacağı üzere, Kur'ân-ı Kerîm'in en kapsamlı kavramlarından biridir.
Nitekim bu kelimenin geçtiği ayetler bütün olarak değerlendirildiğinde bunun Kur'an'da, iman ve ibadetten başlamak üzere her türlü iyilik, ihsan, itaat, doğruluk, günahsızlık gibi manalarda kullanıldığı görülür.
Burada “birr” kelimesinin kapsamına giren; imana, ibadete, sosyal ahlâka ve bireysel ahlâka ilişkin olmak üzere dört bölümde sıralandığı görülen meziyetler de “birr” kelimesinin kapsadığı erdemlerin en önemlileri olup ayette kavramın muhtevası bunlarla sınırlanmamış, sadece örnekleme yoluna gidilmiştir.
Nitekim Fahreddin er-Razi de ayeti tefsir ederken birr kelimesini, “bütün saygı ifade eden davranışları, itaatleri ve insanı Allah'a yaklaştıran hayırlı işleri içine alan bir kelime” şeklinde değerlendirmiştir. (bk. Mefatih, ilgili ayetin tefsiri)
Aynı surenin 144-150. ayetlerinde işaret edildiği ve kaynaklarda detaylı olarak açıklandığı üzere, kıble değişikliği gerçekleştirildiğinde İslâm karşıtı gruplar bu olayı bir fitne ve karışıklık vesilesi olarak değerlendirmeye kalkışmışlardı.
İşte soruda geçen ayette, İslâmiyet açısından asıl iyiliğin ve Allah'a saygının ibadet esnasında sırf şeklî olarak yüzünü doğuya veya batıya çevirmek olmadığı ifade edilmektedir.
Böylece içinde iman, ibadet ve ahlâk erdemlerinin yer almadığı bir biçimselliğin din açısından temelde bir önem taşımadığı tespit edilerek, bir yandan kıble konusundaki tartışmaya son nokta konulmakta, bir yandan da özden yoksun bir biçimsellikle dindarlığa ulaşılamayacağı şeklindeki çok önemli bir ilkeye vurgu yapılmaktadır.
Söz konusu ayetin devamında gerçekten dürüst (sadık) insanların ve takva sahibi sayılması gerekenlerin, zikredilen hasletleri kazanmış kimseler olduğu ifade edilmiştir.
Burada birr kelimesiyle sıdk (doğruluk-dürüstlük) ve takva kelimeleri arasında, neredeyse eşanlamlı kabul edilebilecek kadar yakın bir ilişki kurulması Kur'an terminolojisi bakımından oldukça önemlidir. Bu husustaki dikkat çekici başka bir ayetin meâlİ de şöyledir:
“İyilik (el-birr) ve takva üzerinde yardımlaşın; kötülük (el-ism) ve düşmanlık yolunda yardımlaşmaym. Allah'tan sakının (ittika). Çünkü Allah'ın vereceği ceza çok çetindir.” (Mâide, 5/2)
Görüldüğü gibi burada “birr” kelimesi “fucur”un, yani kötülük ve günah kavramının zıddı olarak kullanılmış ve takva ile birlikte zikredilmiştir. Böylece Kur'ânî anlamda “birr”, sıdk ve takvanın, birbirini tamamlayan ahlâkî erdemler olduğu anlaşılmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Birr (örnek /erdemli) davranışlar nelerdir?
- Bakara Suresi 177. ayette geçen "birr = örnek / erdemli" davranışlar nelerdir?
- Doğuya batıya dönmek neden erdemlik değil?
- Bakara suresi 177. ayette geçen "el-yetâmâ " kelimesinin Türkçe anlamı nedir?
- "Yol oğlu" diye bir ayet var mı?
- "İyilik ve takvada yardımlaşmak" tam anlamıyla nasıl olmalıdır?
- Bakara 177. ayette...infak, namaz ve zekat sıralamasının hikmeti nedir?
- BİRR
- İYİLİK VE GÜZEL ŞEYLER İŞLEMEK
- İYİLİK VE GÜZEL ŞEYLER İŞLEMEK