Kuran, neden önceki kitapları doğrular?

Tarih: 14.06.2023 - 09:52 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Fatır 31’de neden Kuran’dan evvelkileri doğrulayan kitap ifadesi var?
- Zannedersem buradaki kasıt Kuran’da Hristiyanlık ve Yahudilik yanlışlandığına göre içinde yazan bilgileri değil, bir zamanlar insanlara Kuran’dan evvel inmiş olan kitapları doğrulayan şeklinde anlaşılmalıdır. Bilgilerini değil, bir zamanlar inmiş olduğu kastediliyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kuran’ın daha önce gönderilen kitapları doğrulaması, sizin de dikkat çektiğiniz gibi, onların aslının vahiy olduğuna dikkat çekmek içindir, insanların zamanla onları değiştirmesini elbette onaylamaz.

“Sana vahyettiğimiz kitap kendinden öncekileri doğrulayıcı bir hakikattir. Kuşkusuz Allah kullarından haberdardır, her şeyi görmektedir.” (Fatır, 35/31)

mealindeki ayette Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e (asm) kadar gelen bütün vahiylerin yegâne kaynağının Allah olduğuna, onların birbirlerini tasdik etmelerinin bunun göstergesi olduğuna, özellikle Ehl-i kitap'tan muarız olan Yahudi ve Hristiyan zihinlerine nakşedilmiştir.

Kuran’ın bir vasfı da “Muheymin”dir.

“Gözetici ve koruyucu, her şeyi murakabe ve muhafaza eden” manasında Allah’ın güzel isimlerinden olan “Muheymin”, aynı zamanda önceki semavi kitapları kontrol eden, doğrularını tasdik, içine sokulmuş yanlışları tashih eden manasıyla Kur’an’ın da bir vasfıdır.

Nitekim (Resulüm!) Sana da kendisinden önceki kitapları tasdik edici ve onları denetleyici / Muheymin olarak bu kitabı hak ile indirdik.” (Maide, 5/48) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir. (bk. Beyzavi, ilgili yer)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun