Kıyamet günü kişinin annesinden, babasından, çocuklarından kaçmasının sebebi nedir?
Değerli kardeşimiz,
"Kişinin kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçacağı gün kulakları sağır edercesine şiddetli ses geldiği vakit, işte o gün onlardan herkesin kendini meşgul edecek bir işi vardır." (Abese, 80/33)
O gün geldiğinde, aralarında akrabalık bağı bulunanların birbirinden kaçışının sebebi çeşitli şekillerde izah edilmiştir:
a) Kıyamet olayları herkesi dehşete düşüreceği için, o ortamda insanların birbirini düşünmeleri mümkün değildir; herkes kendi başının derdine düşer.
b) Akrabalıktan doğan haklarını isteyecekleri endişesiyle insanlar birbirinden kaçarlar.
c) Kişi, akrabaları onun içinde bulunduğu sıkıntılı durumu görmesin diye onlardan kaçar.
d) İnsan, akrabasının içinde bulunduğu kötü durumu görmesine rağmen onlara yardım edemeyeceğini ve başlarına gelenlere engel olamayacağım bildiği için kaçar. (Diyanet Tefsiri, Kur'an Yolu, V/483)
İlave bilgi için tıklayınız:
Abese Suresinde, Ahirette herkes o gazabı görünce birbirinden ...
Mahşer gününde herkes biribirinden kaçacakmış; insan anne ve ...
Sur'a üflenipte herkes kabirlerinden çıktıktan sonra, insanlar ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an'da gramer hatası olduğuna delil olarak; Yusuf suresi 12. ayetten "ve gâle nisvetün" ifadesini ve Hucurat suresi 14. ayetten "gâletil e'arâbu" ifadesini gösteriyorlar. Bu iddialara nasıl cevap verebiliriz?
- Abese suresinde, ahirette herkes o gazabı görünce birbirinden kaçacak, deniliyor. Nasıl olur da orada çocuğundan veya sevdiğinden kaçar?
- Şia'ya göre "On İkinci İmam"ın kaybolması inanışı hakkında bilgi verir misiniz?
- Mağara arkadaşlarıyla ilgili Kehf suresi 19. ayeti açıklar mısınız?..
- Hz. Ömer'in, eşini çok kıskandığı için, onun camiye gitmesini yasakladığı doğru mudur?
- Açıktan hicret edecek kadar cesaret timsali olan Hz. Ömer, Mekkelilere elçi olma teklifini, akrabaları olmadığı gerekçesiyle neden kabul etmemiştir?
- Kur'an-ı Kerim'de "Yerlerin ve göklerin yaratılması, insanların yaratılmasından elbette daha büyüktür..." (Mümin, 40/57) deniliyor. Bu büyüklük acaba hangi yöndendir?..
- Âl-i İmran suresi 15. ayetinde, "tertemiz eşler ve Allah’ın rızası"nın birlikte zikredilmesi pek uygun gözükmüyor, açıklar mısınız?
- Kadir suresi birinci ayetteki "hu" zamiri ile kastedilen Kur'an-ı Kerim olduğu kesin midir, yoksa başka görüşler de var mıdır?
- Hz. Lut kızlarını önerirken, neden evlilik yönünü belirtmiyor?