Bir kişi defalarca dinden çıkarsa o kişinin tövbesi kabul olur mu?
"İman edip sonra inkâr eden, sonra iman edip tekrar inkâr eden, sonra da inkârlarında ileri gidenleri Allah ne bağışlayacak, ne de doğru yola eriştirecektir." (Nisa, 4/137)
Önce iman etmiş, sonra inkâr etmiş, sonra iman etmiş, sonra yine küfretmiş ve tamamen küfre dalmış olanlar, böyle imandan küfre, küfürden imana dönerek sonunda küfürde karar kılmış ve bu şekilde küfürü çoğaltmış olanlar yok mu, hiçbir şekilde Allah'ın bunları affetmesine ve doğru yola sevketmesine ihtimal yoktur. Yani iman ederlerse kabul etmez değil, fakat çoğunlukla bunlar kalpleri mühürlü olduklarından can çekişme zamanına gelmedikçe iman etmezler ve belki o zaman bile etmezler. Ve iman etmeyince de yukarıdaki âyetin (Nisa, 4/137) delaletince asla af yüzü görmezler. Tövbenin kabul edilebileceği bir zamanda tövbe edip ihlas ile iman etseler, gelecek olan istisnası gereğince kabul edilir ve affedilebilirlerdi, ama etmezler ki.
Günah işlemek ayrıdır, imansız olmak ve bunda ısrar ederek imansız ölmek ayrıdır. İman elmas gibidir, kirlense bile elmaslığı yok olmaz. Tövbe ve istiğfar ile temzilenir. Kişi ne kadar küfre girmiş olsa da ölmeden önce iman ederse inşallah imanı kabul olur.
İlave bilgi için tıklayınız:
BENZER SORULAR
- Bir çok kez dinden dönen kişinin tövbesi kabul edilir mi?
- Risalelerde "irtidat" konusuna değinilmiş mi? Âl-i İmran, 3/90 ve Nisa, 4/137. ayetlerdeki "bağışlanmama" nasıl açıklanabilir?
- Dinden dönmeyi birkaç defa tekrarlayanların tövbeleri kabul edilmez mi?
- "Keşke şöyle olsaydı..." demenin bir sakıncası var mıdır?
- Dinden dönmeyi tekrarlamanın bir sayısı var mıdır?
- Cezamı çekeyim cehennemde ne olacak ki, ama dünyada istediğim gibi yaşarım, bu dünyaya bir daha mı geleceğim, her türlü zevki tadıp günahı işleyeyim?
- Sorularla İslamiyet'e Eleştiri...
- Peygamberin mezhebi mi vardı?
- "Deccala iman edip onu tasdik edenin hiçbir salih ameli fayda vermez, onu yalanlayan da hiçbir günahından hesaba çekilmez." anlamına gelen hadisi nasıl anlamalıyız?
- Kandil (mübarek gün ve geceler) kutlamaları bid'at mıdır?
Yorumlar
Yukarıdaki soru, kendi iradesiyle dinden çıkan kimseler hakkındadır. Sizin başınıza gelen şey ise tamamen farklıdır. Bir müslümana gelen bu gibi düşünceler vesvesedir. Asla imanına ve ibadetlerine bir zarar vermez. Evham ve vesvese hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Namaz kılıp oruç tuttuğum halde, istemeden aklıma şüphe düşüyor. Sonra da tevbe ediyorum. Ancak aynı şey sürekli oluyor. Ben bu durumda dinden çıkmış olur muyum?