ALIN YAZISI
Talih, kader, mukadderât.
Alın yazısı, daha doğmadan önce insanın başına gelecek şeylerin Cenâb-ı Allah tarafından takdir edilmesi, insanın başına gelecek şeylerdir. Buna kader de denir. (Geniş bilgi için bk. Kaza-Kader bak .
Dinî literatürde gerçekten anlına yazılmış yazı anlamında bir "alın yazısı"ndan söz edilemez. Ancak biz Türkçe'de bu ifadeyi kader manasında kullanıyoruz. Kader ise, Allah'ın ilminin bir nevidir. Allah'ın olmuş, olmakta olan ve olacak olan her şeyi önceden bilmesi "kader"dir. Allah'ın her şeyi önceden bilmesi, İlahlığın olmazsa olmaz şartıdır. Aksi takdirde Allah'ın ?haşa- bazı konularda cahil olması gerekir. Böyle bir düşünce küfrü gerektirir.
Her şey, Allah'ın ilmine, o kişi hakkındaki bilgisine uygun olarak kaydedilir. Allah'ın ilmi ise, o kişinin kendi özgür iradesiyle neler yapacağı, nasıl bir hayat çizgisini takip edeceği doğrultusunda oluşur. Çünkü ilim maluıma tabidir. Bir şey nasıl bilinirse öyle olmaz, bilakis, nasıl olacaksa öyle bilinir.
Allah, her şeyi nasıl olacaksa ve kişi hür iradesiyle nasıl tercih edecekse öyle bilir. Bu bilgiye halk arasında alın yazısı denilmektedir.
Kaderimizde varsa suçumuz ne? Allah biliyorsa ne suçumuz var? konusunda bilgi almak için tıklayınız.
BENZER SORULAR
- KAZA-KADER
- KAZA-KADER
- Alın yazısı ne demektir?
- Allah bir şey nasip ettiyse, kimse alamaz mı?
- Hz. Lut'un karısının azaba uğramasını Allah mı takdir etmiş?
- Allah bizim ne yapacağımızı biliyor ise, bizi neden dünyaya gönderdi?
- Peygamberimiz, kader sorusuna neden Ehl-i sünnetin cevabını vermiyor?
- İyi insan, kötü insan olmak bizim elimizde mi?
- Allah varı var, yoku da yok olarak mı bilir?
- Kader ezeli midir? Başlangıcı var mıdır? Yani Allah'ın isim ve sıfatları gibi mi ezeli; yoksa kaderler sonradan mı takdir edildi? Her şey ezeli ilimde biliniyorsa bizim suçumuz nedir?