Kadınlar cima anında rabıta yaparlar mı?

Tarih: 13.07.2016 - 09:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Cima esnasında şeyhi düşünme hakkında aşağıdaki hadisi delil getiriyorlar, sıhhat durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Kadınlar rabıta yaparken suret düşünmez diye biliyorum, bakmak haramsa hayal etmek de haramdır?
- Bazı kimseler defi hacet veya cima gibi fiildeyken ne Allah'ı ne de Resulallah'ı unutmaz (normalde çok hatırladıklarından), ama edep olarak düşünmemeye gayret göstermek gerekmez mi?
- Şeyhleri düşünme tavsiyesi veriliyor. Getirdikleri delil ise şu hadistir: Ashab-ı kiram'dan hazreti Enes bin Malik ( ra ) nakleder ki;
"Rasulullah (asm) bir gün bulunduğumuz odaya geldiler. Az sonra kuşluk uykusuna yattılar. Derken terlemeye başladı. Anam gelip onun mübarek terini bir şişede toplamaya başladı. Derken rasulullah (asm) uyandı ve dedi ki; "Ey Ümmü Süleym, ne yapıyorsun?" Anam cevaben dedi ki: Ya rasulullah! Terinizi topluyordum. Onu, kokumuzun içine katacağız ve bizim en güzel kokumuz budur. Ve ashab-ı kiram'ın kadınları bu kokuyu eşlerine cima anında sürerlerdi. kaynak; [İmam-ı Suyuti, Peygamber Efendimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi, cild; 1, sayfa 128,129)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bu soruda geçen bilginin asıl Arapça kaynağının orijinal adı: “el-Hasaisu’l-Kübra”dır.

- Soruda geçen “Ve ashab-ı kiramın kadınları bu kokuyu eşlerine cima anında sürerlerdi.” şeklindeki bilgiye asıl kaynakta rastlayamadık (bk. Suyutî, el-Hasaisu’l-Kübra, 1/114)

- Suyuti’nin de belirttiği gibi, bu hadisin ilk kaynağı Sahih-i Müslim’dir.

Orya da baktık, söz konusu bu son bilgiyi orada görmedik. (bk. Müslim, h. no: 2331)

Müslim’in aynı yerinde yer alan bir rivayete göre, Peygamberimiz (asm) “Ya Ümmü Süleym! Sen bu terimi ne yapacaksın?” diye sorunca, o “Çocuklarımız için bir teberrük olsun diye alıyorum.” demiştir.

Bu ifadede, Nebevî terden çıkan bu kokunun diğer kokuların için konulmasının amacı da açıklanmıştır.

- Araştırdığımız hiçbir kaynakta soruda geçen böyle bir ifadeye rastlayamadığımız için açıkça söyleyebiliriz ki, “Söz konusu bilgi bilerek veya bilmeyerek yapılan bir iftira ve bir saçmalıktır.”

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun