Kadında ne gibi zaaflar bulunuyor?
- Kadının zayıf yönleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
- Kur’an’da -erkek olsun kadın olsun- insanların zayıf olarak yaratılan bir varlık olduğu ifade edilmektedir.
Erkeğin kendine göre, kadının da kendine göre zaafları vardır. Fakat şunu unutmamak lazımdır ki, her varlık kendi konumunda güzeldir. Her gülün dikeni olduğu gibi, her güzelliğin de yan etkileri vardır. Yüce Yaratıcı, erkek ve kadınların mevcut zaaf taraflarının olacağını bildiği halde, onların her bir nevi için ayrı donanımlar lütfetmiştir. İlahî hikmet, her iki taraf için uygun gördüğü maddî-manevî donanımların faydalarını, olumsuz yan etkilerinin zararlarından çok daha fazla olduğunu görmüş ve ona göre yaratmıştır.
- Kadınlar genel olarak psikolojik ve biyolojik yapısı itibariyle erkeklerden daha zayıftır. Kadınların büyük çoğunluğu, erkeklerden fizikî güç bakımından daha zayıf olduğu gibi, coşkun halde taşıdığı duygusallık itibariyle de erkeklerden daha zayıf, duygularına daha fazla boyun eğen, daha fazla duygusal hareket eden bir konumdadır.
- Bu duyguların yaratıcı tarafından verilmesinin en önemli hikmeti, onun annelik vasfına yöneliktir. Bu sayede o bir şefkat kahramanı olabilmektedir. Ancak, birer his ve duygudan ibaret olan şefkat, merhamet, yufka yüreklilik, feragat gibi duyguların yan etkileri de vardır. Şefkatini yanlış kullanan, merhametini su-i istimal eden kadınların, akıldan ziyade hislerinin esiri olmaları söz konusudur. Bu duyguların alt grupları, bazen sabırsızlığı, fevri hareket etmeyi, öfkeyle kalkmayı, aklı devreden çıkarmışçasına, anlık heyecanın rüzgârına kaptırmayı beraberinde getirmektedir.
- Genetik olan psikolojik donanımların olumsuz etkilerini tamamen ortadan kaldırmak, ahlakın fıtratını değiştirmek mümkün olmasa da duyguları güzel, faydalı yönlere kanalize etmek suretiyle, yan etkileri asgariye indirmek mümkündür.
Örneğin, insandan kızgınlık, öfke duygusunu ortadan kaldıramazsınız, ama onun yönünü değiştirebilirsiniz. Bir erkek veya bir kadın, eşinin bir kusuruna kızacağı zaman, bu duygusunu empati yaparak törpülemesi, o kusurun oluşumundaki nefsinin payını da çıkararak, öfkesini aşağıya çekmesi, ve sonuç olarak da “aile hayatının mutluluğu, aile fertlerinin barışık, sevecen, kusurları görmezlikten gelen tavırlarının üzerinde gelişeceğini düşünerek karşı tarafı bağışlaması” en yerinde olan bir davranış olacaktır.
- Hadis-i şerifte, “cömertlik ile cesaretin erkekler için birer fazilet, kadınlar için ise pek iyi olmayan birer özellik" olarak değerlendirilmiştir. Bu da kadının zaaf taraflarıyla ilgilidir. Fazla cesaretli olan kadın, tehlikeli yerlere gidebilir ve kendini koruyacak gücü de olmadığı için, kendini bilmez beyinsizlerin tacizine uğrayabilir. Fazla cömertlik de -özellikle tarih boyunca çalışmayan kadınların- eşinin, malı hangi sıkıntılarla kazandığını düşünmeden, rahatlıkla savurganlık yapabilir.
- Erkek ve Kadın her iki cins de farklı özelliklerle donatıldıklarındandır ki, Kur’ân-ı Kerim’de onlara bir kul olma kimliği altında aile ortamında yüklenen vazifeler de farklıdır.
Bediüzzaman Hazretleri, Hanımlar Rehberi isimli eserinde evlilik kurumu içinde “kadında sadakat ve emniyet, erkekte ise cesaret ve sahavet (cömertlik) en temel özelliktir” der. Çünkü kadın ailenin iç işlerinden sorumlu idareci konumunda eşinin sahip olduğu her şeyin malının, evlâdının… korunması ile vazifeli bir memurdur. O yüzden eşine sadık olmalı, güven kırıcı hallerden çekinmelidir.
Erkek ise, eşini himaye etmek yani korumak, ona merhamet etmek ve hürmet göstermekle vazifelidir. Bu vazifeleri kadın ve erkeğin fıtratı istediği gibi aynı zamanda Kur’ân ve hadislerle de belirlenmiştir.
- Sahabe hanımlardan Ümmü Umare, bir gün Peygamberimize (asm) şöyle der:
“Ey Allah'ın Resûlü! Her şeyi erkekler için görüyorum. Hiçbir şekilde kadınların zikredildiğini görmüyorum.”
Bu sözler üzerine Ahzab Sûresi’nin 35. âyeti iner.
Âyet'te, kadın ve erkeğin Rableri katında ancak takvaları, yani ibadetteki dereceleriyle üstün olabildikleri çok net ifade edilmektedir:
“Müslüman erkekler ve Müslüman kadınlar, mü’min erkekler ve mü’min kadınlar, Allah’ın emirlerine uymakta sebat gösteren erkekler ve kadınlar, sabreden erkekler ve kadınlar, Allah’tan korkan erkekler ve kadınlar, zekât ve sadakalarını veren erkekler ve kadınlar, oruç tutan erkekler ve kadınlar, namuslarını koruyan erkekler ve kadınlar, Allah’ı çok zikreden erkekler ve kadınlar için Allah mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.” (Ahzab, 33/35)
İlave bilgiler için tıklayınız:
- Nisa Sûresi, 28. ayette geçen, "İnsan zayıf yaratıldı" ifadesini nasıl anlamalıyız?
- Kadın - erkek eşitliği söz konusu mudur?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadının, dininin ve aklının eksik olduğu konusunda bir hadis-i şerif olduğu doğru mudur? Eğer doğruysa bu kadınlara hakaret ve haksızlık olmaz mı?
- Dünyada şu an kadınlar mı daha şanslı yoksa erkekler mi?
- İslam dininde kadının konumu nedir?
- Kadının İslâm'daki yeri nedir?
- KADININ ERKEKTEN AYRILDIĞI NOKTALAR
- Örtünün hikmeti, erkeklerin kadınlara şehvetle bakmasını engellemekse, erkeklerin de başörtüsü takması gerek değil mi?
- Kadın neden birden fazla eş ile evlenemez?
- Bayan neden dört erkekle evlenemiyor? Erkeğe, dört hanıma kadar evlenmeye ruhsat verilmesine rağmen, bayanın neden böyle bir hakkı yok?
- Kadının hem çalışıp hem evdeki dengeyi kurması neden birinci hedefimiz olmuyor?
- MUHÂZÂT (ARADA ENGEL OLMAKSIZIN, NAMAZDA KADININ ERKEĞİN HİZASINA VEYA ÖNÜNE GEÇME DURUMU)