Kabirlerde Kur'an-ı Kerim okumak caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Kabirleri ziyaret etmek ve yanlarında Kur'an ve duâ okumak sünnettir. Nitekim Resûl-i Ekrem (sav) "Baki" mezarlığına çıktığı zaman bu şekilde yapmıştır.
Kabristan'da "Yasin-i Şerif" okumak da, sünnetle sabit olmuştur. Nitekim:
"Her kim kabristana girer de Yasin Sûresi'ni okursa o gün Allah kabirdekilerin azaplarını hafifletir. Okuyana oradakilerin sayısınca sevap verilir." (bk. İbn-i Abidin, Reddü'l Muhtar, İst. 1983, 3/503)
hadis-i şerifi, bunun delilidir. Yasin Sûresi'ni bilemeyen mükellef; Kur'an-ı Kerim'den Fatiha, Ayete'l-Kürsi ve İhlâs okur. "Ya Rabbi; okuduğumun sevabını filana ve burada yatanlara ulaştır." diye dua eder.
İlave bilgi için tıklayınız:
Ölüye veya ölmek üzere olana Kur'an okunabilir mi?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kere İhlas suresi okuyup sevabını ölülere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevap verilir." (Ibn Abidin) Bu hadis sahih mi?
- Ölünün ruhuna hangi sureleri okumak daha faziletlidir?
- Ölüye (ölünün ardından) veya ölmek üzere olana Kur'an okunabilir mi?
- Kabir azabından Kuranı Kerim de neden bahsedilmemiştir?
- Ölünün arkasından Kur'an okunur mu?
- Ölümü istemek, temenni etmek, ölmek için dua etmek caiz midir?
- Vefat eden müminlerin, berzah (kabir) hayatında kendilerine okunan dualardan haberdar olması hakkında bilgi verir misiniz?
- Ölenin arkasından, onun hesabına tesbih çekmenin dinde yeri var mıdır?
- Yapılan bir iyiliğin sevabı ve o iyilikten kazanılacak hayır, yaşayan bir başka kişiye hediye edilebilir mi? Ya da ölen birine?
- Ölen bir kişinin çenesi ve ayak baş parmakları bağlanırken okunacak dua nedir; ve neden bağlanıyor?