Kabe’ye istilam yani selam verilir mi?

Tarih: 30.03.2021 - 10:04 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kabe’yi görünce eller Kabe’ye dönük bir şekilde omuz hizasına kadar kaldırılıp selam verilir mi?
- Hz. Peygamber Efendimiz Kabe’ye hiç selam vermiş midir bu şekilde?
- Tavaf edilirken selam verilen Hacerülesved midir, Kabe midir?
- Namaza başlarken selam veriyoruz ya onunla bir bağlantısı olabilir mi diye düşündüm.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Hz. Peygamber (asm) Kâbe’ye selam vermiş, fakat dört rüknünden yalnız Hacerülesved rüknü ile rükn-ü yemaniyi selamlamıştır. (bk. Vehbe Zuhayli, el-fıkhu’l-İslami, 3/2162)

Hz. Peygamber (asm) her bir tavafta (şavtta) bu iki rüknü selamlıyordu. (bk. a.ge.e., 3/2223)

Demek ki Peygamberimiz (asm) Kâbe’ye selam vermiş, ancak bu selamı onun iki rüknüne vermiştir.

- Tavaf esnasında da Hacerülesved’e selam verilir.

Fakihler, Resûl-i Ekrem (asm) ve ashaptan rivayet edilen uygulamalara dayanarak (Buhari, Ḥac, 60; Müslim, Ḥac, 249-250) tavaf sırasında Hacerülesved’i sünnete uygun şekilde ziyaret etmenin (istilâm) ona el ile dokunup öpmekle gerçekleştiği konusunda görüş birliği içindedir. Hacerülesved’i istilam ederken tekbir getirilmesi de aynı gerekçe ile (Buhârî, Ḥac, 62) müstehap sayılmıştır.

Fakihlerin çoğunluğuna göre, tavafın her şavtında yapılan istilam esnasında tekbir getirilirken eller havaya kaldırılır.

Öpme veya el ile dokunma suretiyle istilam etme imkanı bulunamadığı veya bunun zor olduğu durumlarda, uzaktan işaret ederek istilâm yapılabilir. Bunu yaparken avuç içleri Hacerülesved’e doğru kaldırılır ve sanki taşa dokunuyormuş gibi hafifçe hareket ettirilir. Bu hareketin ardından tekbir getirilerek avuç içi öpülür.

Tavafta izdiham olduğu zaman Hacerülesved’in öpülmesi veya ona dokunulması için başkalarına eziyet edilmemesi gerekir. Bu durumda uzaktan işaretle istilâm etmek daha uygundur. Çünkü Hacerülesved’e dokunmak sünnet, başkalarına zarar vermekten kaçınmak ise vaciptir.

Nitekim Hz. Peygamber (asm), Veda haccının tavafında Hacerülesved’i elindeki değnekle işaret ederek istilam etmiştir. (Buhârî, Ḥac, 58; Müslim, Ḥac, 254)

- Namazın bitiminde verilen selam Kâbe’ye değil, sağda ve solda bulunan cemaate, o anda orada (belki de cemaat olan) cinlere ve sağ ve sol omuzlarımızda bulunan meleklere verilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

İSTİLAM.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun