Islık çalmak caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
Cahiliye döneminde müşriklerin, Kabe-i Muazzama'ya hürmet ettikleri, örtülerini her yıl değiştirdikleri ve oraya ibadet niyetiyle gelenlere ikramda bulundukları malumdur.(1) İbadeti teşvik niyetiyle, birbirlerini alkışladıkları ve ıslık çaldıkları da bilinmektedir... Kur'an-ı Kerim'de,
"Onların (müşriklerin) Beytulullahdaki duaları, ıslık çalmaktan ve el çırpmaktan (alkışlamaktan) başka bir şey değildir. (Ey müşrikler) Devam edegeldiğiniz o küfrünüzden dolayı, artık tadın azabı!.." (Enfal, 8/35)
hükmü beyan buyurulmuştur.
İmam Fahrüddin-i Razi; bu ayet-i kerime'nin tefsirinde:
"Allah Teala (cc) kafirler hakkında; "Onlar Beyt-i haram'ın sahipleri değildirler." buyurmuş, daha sonra da müşriklerin dualarının ancak el çırpmak ve ıslık çalmak olduğunu haber vermiştir. (...) Keşşaf sahibi şöyle demektedir: "Ayette geçen "muka" kelimesi; fual vezninde bir kelime olup ıslık çaldı manasına gelir. (...) Tasdiye kelimesine gelince, bu el çırpmak demektir."(2)
diyerek, meseleyi izah etmiştir.
Hz. Abdullah ibn-i Abbas'dan (ra) gelen rivayette de Mekke müşriklerinin bu dua şekli üzerinde durulmuştur. Dolayısıyle hiçbir ihtiyaç yokken ıslık çalmak doğru değildir.
Resul-i Ekrem (sav)'in:
"Cennetin etrafı nefsin hoşuna gitmeyen şeylerle, cehennemin etrafı da şehevi arzularla (hoşa giden şeylerle) çevrilmiştir."(3)
buyurduğu malumdur. Geleneklerini bahane ederek hevalarına (nefs-i emmarelerine) uygun bir hayat yaşayanlar, tövbe etmelidirler. Hesap gününe hazırlanan mü'minler; müşriklere muhalefet niyetiyle, alkıştan ve ıslık çalmaktan uzak durmalıdırlar. İnşallah bu niyetleri sebebiyle, sevaba nail olurlar. Ancak hayvan otlatmak, deveyi yolda yürütmek gibi durumlar için ıslık çalınabileceği ifade edilmiştir.
Sonuç olarak ıslık çalmanın iyi bir şey omadığını, bazı zor durumlarda söylemenin ise caiz olduğunu söyleyebiliriz.
Dipnotlar:
(1) bk. M.Ali Sabuni, Ahkam Tefsiri-İst.:1984, II/16.
(2) bk. İmam Fahrüddin-i Razi- Tefsir-i Kebir (Mefatihu'l Gayb) Ank: 1991, XI/309.
(3) bk. Sahih-i Müslim, K. Cennet: 1; Ayrıca Sünen-i Tirmizi, K.Cennet: 21.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Islık çalmak, alkışlamak, sarı ve kırmızı renkli elbiseler giymek günah mıdır?
- İnsanlar Allah ismini ilk defa ne zaman duymuşlardır?
- Lut kavminin helak olmasının on sebebine, bir tane de ümmetim ekleyecek şeklinde hadis var mıdır?
- Kur'an'ın gayri müslimler hakkındaki ifadelerinde bazen yumuşak, bazen de sert ifadeler vardır. Risalelerde bu konuda bir açıklama var mıdır?
- Kur'an'da Risale-i Nur'a işaret edilmiş mi, biraz açar mısınız?
- "Ben de yalnız o altı satırı ve baştaki satırı ve âhirdeki satırı ile otuz senelik Bahaiye virdime, o meleklerin Nurların intişarına muavenetleri niyetiyle ilhak eyledim." Melekler nasıl yardım yapar ve virdin bu niyetle okunması ihlasa zarar vermez mi?
- Biz daha mı az günah işliyoruz?
- Şakk-ı Kamer mucizesine yapılan "Kamer iki parça olduktan sonra yere inmiş!" ilavesi hakkında bilgi verir misiniz? Bu mesele kimler tarafından hangi maksatla hadise eklenmiş? Kütüb-i Sitte'de bu konuda bilgi var mıdır?
- "Halbuki İngilizin en yüksek meclis-i ilmiyesinin, Meşihat-ı İslâmiyeden sorduğu altı sualin cevabını altı yüz kelime ile Meşihat-ı İslâmiyeden istedikleri zaman,.." diye devam eden pasajı açıklar mısınız?
- “ ‘Tükürün o zalimlerin hayâsız yüzüne!’ diye matbuat lisanıyla cevap veren..." diyor. "Matbuat lisanıyla" ifadesi ile ne demek istenmiştir?