İmam Rabbani Garanik olayını kabul ediyor mu?
- Garanik hadisesi olarak bilinen durum birçok alimlerce zayıf ve hatta uydurma kabul edilmektedir. Ancak İmam-ı Rabbani Hazretleri bu konuyu bir hakikat olarak Mektubat (273. mektup) adlı eserlerinde yer vermişlerdir. Imam-ı Rabbani Hazretlerinin bu konuyu kabul etmesinin nedeni ne olabilir?
Değerli kardeşimiz,
İmam Rabbani Hazretleri, “Rüyada şeytanın Hz. Peygamberin suretine giremeyeceğine dair hadis olduğuna göre, bizim gördüğümüz bu gibi rüyaların hepsine sadık rüya nazarıyla bakabilir miyiz?” şeklindeki bir soruya cevap verirken bunu kullanmıştır.
Muhyiddin Arabi’nin “Şeytanın Peygamberin suretinde temessül etmeyeceği rüya, Hz. Peygamberin Medine’de iken bulunduğu suretinin aynısının görüldüğü rüyadır.” şeklindeki yorumuna yer verdikten sonra, ayrıca -özetle- şu noktaya dikkat çekmiştir:
“Şayet şeytan Hz. Peygamberin suretinde temessül etmezse bile, onun rüya gören ile rüyada görülen (Hz. Peygamber) arasına girip yanlış bazı şeyleri söyleyip, bazı işaretlerle rüya gören kimseyi aldatması mümkündür.”
İmam buna bir misal olarak da kısaca Garanik olayını vermiştir. Ve
“Hz. Peygamber ayetleri okurken, müşriklerin taptıkları Lat, Menat gibi ilahlarının yer aldığı yere gelince, şeytan o putları öven sözleri öyle bir şekilde seslendirdi ki, oradakiler bunların da Hz. Peygamber tarafından okunduğunu sandılar…” (bk. Arapça Mektubat. 273. Mektup)
- Öyle zannediyoruz ki, İmam Rabbani bu olayın mutlaka doğru olduğunu belirtmekten ziyade, zayıf da olsa “şeytanın insanları nasıl aldatabileceğine” bir örnek olarak takdim etmiştir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Şeytan ayetleri ya da Garanik olayı diye anlatılan iddianın aslı nedir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allahü ekber lafzı Kur’an'da geçmekte midir?
- Allah, emir ve yasaklarında "en hikmetli" olanı mı yapmaktadır?
- Allah'ın işitmesi nasıl olmaktadır?
- Hz. Yakub’un Hz. Yusuf’a olan sevgisi aşk mıydı?
- Cebrail, Muhammed bu yaptığın nedir, demiş mi?
- Hz.Muhammed'in putlar için "Gördünüz mü Lat'ı, Uzza'yı, Menat'ı; işte bunlar yüce turnalardır, şefaatleri de elbette ki umulur." dediği ve ardından Hac suresi 52. ayetin nazil olduğu doğru mudur?
- Garanik yalanını Taberi nasıl kabul edebilir?
- Necm suresi toplu olarak indiği halde, neden bir kısmı Garanik (Şeytan ayetleri safsatası) hadisesinden bir kısmı da miraç olayından bahsediyor?
- Yüce Rabbimiz'in kelamı, insan kelamına benzeyebilir mi?
- Müslüman olmayan kadınların avret yerlerine bakmak haram değil mi?