İmam nikahlı eşimle evlenmek zorunda mıyım?

Tarih: 12.08.2023 - 20:48 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben kız arkadaşım ile imam nikahı yaptım, ama her gün tartışıyoruz ne yapacağımı bilmiyorum ayrılmak istemiyorum ama göz göre de her gün tartıştığım biriyle evlenmek de zor geliyor artık kalbim ısınmıyor ama onu da zor durumda bırakmak istemiyorum ne yapmalıyım anlaşamasam da tartışsam da evlenip kaderime razı mı olayım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“İmam nikâhlı eşimle evlenmek zorunda mıyım?” diyorsun, sen imam nikâhı yapmayı oyuncak mı sanıyorsun, onu yapan evlenmiş olmuyor mu sanıyorsun!?

İmam nikâhı evlenmedir; siz evlisiniz, aksi hâlde ilişkiniz zina olurdu.

Buna göre, siz zaten evlisiniz, bu nedenle "İmam nikâhlı eşimle evlenmek zorunda mıyım?", diye bir soru olmaz.

Ancak, bu evliliği, kötülüğü emreden nefsimin ve en büyük düşmanım olan şeytanımın isteğine göre değil de Allah’ın rızasına göre sünnete uygun bir şekilde nasıl cennet hayatına çevirebilirim, derseniz elbette bunun yolları vardır.

Verilen Kararın Arkasında Durmak Gerekir

Öncelikle, bazen acı sonuçları olsa bile, sorumluluk sahibi, olgun bir insan hür iradesi ile verdiği kararın sonucuna da katlanmasını bilmelidir. Aksi hâlde, hayatı boyunca düşünmeden, incelemeden istediği adımı atacak ve sürekli de pişmanlık yaşayacaktır. Size de düşen şey, şahitler huzurunda ebedi hayat arkadaşı olarak nikâhınızı almağa söz verdiğiniz ve buna güvenerek de sizinle mahrem ilişki yaşayan bir hanıma karşı sözünüzü tutmaktır.

Eşler Birbirini Tanıyıp Ona Göre Tutum Almalılar

Ayrıca dönemin bir amacı eşlerin birbirini tanıması, hassasiyetlerini bilmesi ve ona göre tutum almasıdır.

Dolayısıyla bu süreçte tartışma ve anlaşmazlık olması gayet normaldir. Çünkü mizacı, fıtratı, kültürü, anlayışı, olaylara bakışı farklı olan iki ayrı cinsin -kadın ve erkeğin- bir araya gelip yeni bir dünya şekillendirmesi kolay değil. Herkes, olaylara kendi penceresinden baktığı için, gördüğü şeyin en doğru şey olduğuna inanır ve diğerini de buna inandırmaya zorlar.

Dolayısıyla her ikisi arasında tartışma ve anlaşmazlıklar çıkabilir.

Eşler Birbirine Değer Vermeli

Eşlerden beklenilen, hayat arkadaşlarının hassasiyetlerini, mizacını, değer verip vermediği şeyleri, kendisinden ve evlilikten beklentilerini tanımaya çalışmaktır.

Sorun Çözme Becerisini Geliştirmeli

Burada yapılması gereken bir diğer şey ise, yaşananları fırsat bilip ikili ilişkilerin en yoğunu olan karı-koca ilişkilerinde sorun çözme becerilerinizi geliştirmektir. Nitekim evliliğin insanlara sağladığı en önemli kazanımlardan birisi de budur. Sorunlarla boğuşmak yerine, “mutlaka çözümü vardır” diyerek çözüme odaklanmaktır.

Yoksa, sorunlardan kaçmak ve kesip atmak değildir.

Unutmayın bir çocuk yürümeyi öğreninceye kadar belki elli kere düşer, dizi kanar, üzülür, ağlar, ama asla “Sanırım bu iş olmayacak, vaz mı geçeyim?” demez. Yine kalkar, yine dener.  

Pes Edenin Sorunları Bitmez

Evlilik ilişkisinden de tartışma ve sorunlar karşısından kişi pes ettiği zaman, hayatına giren kişiler değişir, ama hayatındaki sorunlar hiç bitmez. Sadece hayatındaki kahramanların adları değişir, ama hayat hikâyesi değişmez.

Kendinizi Onun Yerine Koyun

Yapılacak başka bir diğer şey, empati ile karşı tarafın bakış açısını ve hassasiyetlerini de dikkate almak, onu anlamak ve kararlarında esnek olmaktır. Evliliğin bir ortaklık olduğunu düşünüp orta yolu bulmaktır.

İyi Geçinmenin Yolu Sağlıklı İletişimdir

Ortak bir yaklaşım, tatlı dil ve yumuşak üslubu gerektirir. Atalarımızın, “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” sözü ile dikkat çekmek istedikleri budur. Siz de ebedi hayat arkadaşınızla sorunlarınız kırmadan, incitmeden, nazikane ve güzel bir üslupla çözebilirsiniz. Çünkü Yüce Yaratıcımız Kuran’da Nisa suresi 19. ayette erkeklere kadınlarla iyi geçinmeyi emreder. İyi geçinmenin de ilk şartı sağlıklı iletişimdir. 

Ayrıca yine aynı ayetin devamında hanımlarının hoşlanmadıkları bazı özelikleri için de erkeklerin Allah’a tevekkül edip sabretmelerini ister.

“Onlarla iyi geçinin, eğer onlardan hoşlanmazsanız, bilin ki sizin hoşlanmadığınız bir şeye Allah çok hayırlar koymuş olabilir.” (Nisa, 4/19)

Yine bu manada Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“Bir kimse karısına kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, bir başka huyunu beğenir.” (Müslim, Rada, 61)

Ebedi Hayata Hazırlanın

Ayrıca evlilik; sadece dünyaya münhasır bir beraberlik değil, ebedi yol arkadaşlığıdır, ebedî hayatımızı olan katkısının ne olduğunun bilincinde olmak da önemlidir.

Dini değerler üzerine kurulu bir evlilikte eşler birbirlerini geçici güzellik ve diğer özelliklerinden dolayı değil, inanç, dinî değerler ve ahlak güzelliklerinden dolayı sever. 

Siz de eşinizi ve evliliğinizi bu çerçevede değerlendirirseniz, Rabbimiz de size yardım eder, eşiniz de kendisini düzeltir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun