"Senden falanın hakkı için, nebiler ve resuller hakkı için istiyorum" diye dua etmek mekruh mu?
- İmam Azam Ebû Hanife ile İmameyne göre, "Senden falanın hakkı için, nebiler ve resuller hakkı için istiyorum" diye dua etmenin, mekruh olduğu doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
- Söz konusu ifadeler için bk. el-Karî, Şerhu’l-Fıkhi’l-ekber, s.198.
- Şerhu’t-Tahaviye fi’l-akideti’s-selefiye (2/83-Şamile) adlı eserde de İmam Azamın ve İmameynin söz konusu görüşlerine yer verilmiştir.
“Senden falancanın hakkı için, Peygamberlerin hakkı için, Beytü’l-Haram'ın hakkı için Meş'ar-i Haram'ın hakkı için istiyorum” ifadelerine mekruh demişler. “Falancanın hürmeti için" ifadesi de bundan farklı değildir. Kuvvetli bir ihtimalle onlar tenzihî kerahetten söz etmişlerdir.
Aynı kitapta konuyla ilgili şu görüşlere yer verilmiştir:
“Tevessül (bir şahsı duasına vesile yapmak) konusu bazen yanlış anlaşılır. Bunu şöyle açıklayabiliriz: İnsanların duasına vesile kıldığı şahıs, bizzat hayattadır ki -onu vesile kılan kişi- ondan kendisi için dua etmesini, şefaatçi olmasını ister. Yahut, vesile kılınan şahıs, dua edenin çok sevdiği kimsedir. O da gerçekten sevilmeye, itaat edilmeye layıktır. Bu takdirde, yapılan tevessül, ya vesile kılınan kimsenin duası ve şefaatiyle veya dua edenin (o salih kimseye olan) sevgisi ve bağlılığıyla olur. Bu şekildeki bir tevessül caizdir.
Diğer bir şekliyle tevessül, vesile kılınan şahsa yemin etmek ve (Allah’ı katmadan) bizzat onun şahsından bir şey beklemek tir ki, mekruh görülen ve yapılmaması istenen tevessül budur.(bk. a.g.e, 2/86).
- Hz. Ömer (ra) anlatıyor: Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Âdem hata işlediği zaman. ‘Ya Rabbi! Muhammed’in hakkı için beni affetmeni istiyorum’ diye yalvardı.”
Hadisi, Beyhakî, Taberanî, Hakim rivayet etmiştir.(bk. Hâkim, Mustedrek, II, 615; Yususf Nebhanî, Hucetullahi ale’l-âlemin, s. 210).
İlave bilgi için tıklayınız:
- Dua ederken büyük zatları vesile yapmak ve “onların hürmetine” diye dua etmek.
- Ebu Hanife tevessüle karşı mıdır? Onun, "Falanın hakkı için." diye dua etmenin...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İmam Azam Ebû Hanife ile İmameyne göre,?Senden falananın hakkı için, nebiler ve resuller hakkı için istiyorum? diye dua etmenin, mekruh olduğu doğru mudur?
- Ebu Hanife tevessüle karşı mıdır? Onun, "Falanın hakkı için." diye dua etmenin mekruh olduğunu söylediği iddia edilmektedir?
- Ölüleri vesile kılmanın yanlışlığına, Nahl suresi 20 ve 21. ayetler cevap olabilir mi?
- “Yazıklar olsun sana Allah’ın ne demek olduğunu bilmiyor musun?” diye bir hadis var mı?
- Tevessül, ayet ve hadislere göre caiz midir?
- Hz. Ömer, Hz. Abbas’a giderek yağmur duası için onu vesile kılmıştır. Hz. Peygamber'in ruhu, kabir hayatında hayatta olduğu hâlde, neden onun hatırı için istememiştir?
- Nisa suresi 64. ayete göre, Efendimiz'den dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir?
- Ölülerle tevessülün caiz olduğunu söyleyenler kimlerdir?
- Sahabe-i Kiram'dan Deliller 1- Hz. Ömer’in Peygamberimizin Amcası Hz. Abbas’a Tevessül Etmesi
- Tevessül şirktir diyenlere cevaplar 1- İmam-i Âzam ve İmam Âlusi Hazretleri gerçekten tevessülü inkar etmiş midir?