İçeriği uygun olmayan kitapları ne yapalım?
- İçeriğinde veya dış kapağında tesettüre riayetsizlik ve çeşitli uygunsuzlukların olduğu / olabileceği Üniversiteye hazırlık kitaplarını satmak caiz mi?
- Kitapların tamamını tam manasıyla her şeyiyle İslam'a uygun mu diye incelemem Allahu Alem zaman açısından pek mümkün olmaz. Göz gezdirmelerim sonucunda da bazı kitaplarda içeriğinde tesettüre riayet edilmeyen resim çizimleri olabiliyor veya kitabın dış kapağında tesettüre riayet olmayan kadın fotoğrafı olabiliyor.
- Veya belki bazı kitapların içindeki metinler de uygunsuz kişiler övülmüş veya metinde İslam'a uygun olmayan şeyler yazılmış olabilir ancak bütün bunlara bakıp karar vermek tabi bir insan için çok mesai alır ancak bazı kitaplarda özellikle de arka kapağında veya ön kapağında tesettüre riayetsizlikleri kitaplara göz gezdirirken gördüm.
- Şimdi ben elimdeki olan üniversite hazırlık kitaplarını 2. elden satabilir miyim? Veya hangi kitapları satabilirim?
- Bu arada eğer Fetvaya göre bazı kitapları eğer satamıyorsam o kitapları ne yapmam lazım bedava mı dağıtayım, yoksa geri dönüşüme mi vereyim?
Değerli kardeşimiz,
Hazırlanış amacı dinen meşru olan ve kitabın içeriğinin dine aykırılığını tespit etmenin kolaylıkla mümkün olmadığı yayınların satışı yapılabilir, elde edilen kazanç da haram olmaz.
Ancak içeriğinde bizatihi inanç esaslarını ve sabiteleri inkâr, İslam ile alay etme veya hafife alma gibi unsurlar ile cinselliği çağrıştıran sözler, kumar, fuhuş, müstehcenlik gibi İslâm ahlakıyla bağdaşmayan içeriğin bulunduğu kesin olarak bilinen zararlı neşriyatı satmak ise caiz değildir.
Bu tür yayınların insanlara ulaştırılmasına aracılık edilmemesi, kağıt israfına da sebep olmayacak şekilde geri dönüşümünün sağlanması uygun olandır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Twitch üzerinden para kazanmak caiz mi, dilenciliğe girer mi?
- Baby Shower partisi nedir, gayri müslimlerin çıkardığı bu gibi adetleri Müslümanların uygulaması doğru mudur?
- Evlenemeyen kişinin günaha girmemesi için ne tavsiye edersiniz?
- Türkçe olimpiyatlarında yetişkin kızlar sahnede şarkı söylüyorlar, bunun sünnet ve ayetle bağdaşan bir tarafı var mıdır?
- Açık gelinlik yapmak ve satmak caiz mi?
- Kimin kestiği ve nereden geldiği bilinmeyen etler yenilebilir mi?
- Kızımı dans kursuna gönderebilir miyim? Bu konuda bir yaş sınırı var mıdır?..
- Bir kızın, eğitim amaçlı yabancı bir ailede kalması uygun mudur?
- Kadınlar evde hep başörtü uzun elbiseyle mi durmalı?
- Babasından harçlık almayan genç, babasının cebinden izinsiz para alabilir mi; bu paralarla aldığı elbise ve kitapları kullanabilir mi?