Baby Shower partisi nedir, gayri müslimlerin çıkardığı bu gibi adetleri Müslümanların uygulaması doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Baby Shower partisi, bebeğe hazırlık partisi anlamına gelir. Daha çok Amerika'da kutlanmaktadır. Yakın bir zamanda ülkemizde de bazı kimseler tarafında kutlanmaya başlamıştır.
Bebeğe hazırlık partisinin amacı, doğacak olan çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayına hoş bir gün geçirtmektir. Anne adayının arkadaşları bu partiyi organize ederler. Yardım olması için çocuğun ihtiyaç duyacağı şeyleri alırlar. Herkes bütçesine göre bir hediye alır. Anne adayından bir ihtiyaç lisetesi hazırlaması istenir, bu listeye göre hediye alınır. Böylece aynı şey iki defa alınmış olmaz.
"Bu partinin dinimiz açısından sakıncalı yönleri var mıdır?" sorusuna gelince, iyi niyetle yapılan bu faaliyetlere genel anlamda haram denilmez. Ancak kutlamanın içeriğinde haram bir uygulama olmamalıdır. Harama girmeden helal dairede yapılabilir.
Hediye alma konusuna gelince, insanları utandırarak mecbur bırakarak hediye aldırmak dinen uygun değildir. Herkesin ekonomik durumu hediye almak için müsait olmayabilir. Kutlamaya zenginleri çağırıp fakirleri ayrı tutmak da yanlış bir davranış olur. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda, yabancı kültürlerin ürünü olan âdetlerin bizim kültürümüzle bağdaşmadığı ortadadır.
Kendi kültürümüzde mevcut olan âdetler bizim için yeterlidir. Amaç bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaksa, zaten kültürümüzde herkes kendince hediye alıp bebek görmeye gitmektedir. Henüz dünyaya gelmemiş ve dünyaya geleceği de kesin olmayan bir bebeğe hediye almaktansa, dünyaya gelmiş olan bir bebeğe hediye almak ve bebeği görmeye gitmek daha mantıklıdır.
Ayrıca bu şekilde yapılacak bir kutlama ve alınan hediyelerden sonra çocuğun dünyaya gelmemesi gibi bir durum, anne adayında daha fazla psikolojik çöküntüye sebep olabilir.
Netice itibariyle kendi kültürümüzdeki âdetlerimiz bizim için yeterlidir; gayri müslimlerin âdetlerini taklide ihtiyaç yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Anne karnındaki bebek, ruh üflenmeden önce canlı mıdır?
- Tecavüze uğramış kişinin kürtaj yaptırması caiz midir?
- Kılmadığım namaz ve tutmadığım oruçların kazasını nasıl hesaplayacağım?
- Taşıyıcı anne ile dünyaya gelen çocuğun annesi kimdir?
- RED, REDDİYE
- Anne karnındaki bir bebeğe ruhu ne zaman veriliyor?
- Çocuğun anne ve baba üzerindeki hakları nelerdir?
- Çocukların ruh ve ahlak gelişimi için anne babaya düşen vazifeler nelerdir?
- Babanın veya annenin istemediği kişiyle evlenmek caiz mi?
- Evlilikte keramet yoluyla birleşme nasıl olur?