Çocuğunu öldüren babaya neden kısas uygulanmaz? Anneye de böyle bir istisna tanınmış mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Kişi kendi çocuğunu öldürmesi sebebiyle kısas uygulanmaz. Zira Resulallah (s.a.v) buyurmuş ki:
"Baba oğlu dolayısıyla kısas olunmaz." (Tirmizi, Diyat, 9)
Bunun hikmeti, baba oğlunun hayat sebebi olmasıdır. Yani baba o çocuğun dünyaya gelmesine vesile olduğu için kısas uygulanmaz. Ancak diyet öder. Anne de baba gibidir. Ona da kısas uygulanmaz. Ana ve baba tarafından olan dede ve neneler de anne ve baba gibidir. Onlara da kısas uygulanmaz.
Aksi durumda ise kısas uygulanır. Yani çocuk anne, baba, dede veya nenesini öldürmesi durumunda kısas uygulanır.(bk. el-Ceziri, İslam Fıkhı, VII/3309)
Malikiler, anne-baba çocuğu aç bırakma, karnını deşme, bıçakla boğazlama gibi bir şekilde öldürürse, kısas gerekeceğini söylemişlerdir.(bk. a.g.e.)
Fıkıh kitaplarında bu konu işlenirken, anne babanın çocuğun dünyaya gelmesine vesile olması, ebeveynin şefkatlerinden dolayı bile bile azmederek çocuğunu öldürmeyeceği gibi hususlar da nazara verilmiştir.
Çocuğunu öldüren anne babalarda ruhsal bozukluklar, şizofreni hastalığı, cinnet geçirme gibi hâllerin kendilerinde görüldüğü gerçeği de ortadadır. Yoksa soruda ifade ettiğiniz gibi normal bir insan kalkıp "Ben çocuğumu öldürür, diyetimi de öderim." gibi keyfi bir düşünceyle çocuğuna kıyarak öldürmez.
Evladını öldüren kişiye, bu dünyada kısas uygulanmaması ahirette cezasız kalayacağı anlamına gelmez. Haksız yere kan dökme ve Allah'ın kendisine verdiği emanete sahip çıkmama cezasını görecektir...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Âdem ve Hz. Havva'nın yaratılışından bahseden Nisa suresi 1. ayeti açıklar mısınız?
- Yılbaşı münasebetiyle süs eşyası, Noel oyuncakları, hindi gibi şeyleri satmak caiz midir? Buradan elde edilen para helal midir?
- "Mümin bir kulumun canını almakta tereddüt ettiğim kadar hiçbir şeyde tereddüt etmiş değilim..." anlamındaki kudsi hadis sahih midir? Rabbimiz tereddüt eder mi? Nasıl açıklanır?
- Peygamberimiz'in, Hz. Zeynep ile Hz. Zeyd'in evlenmesi konusunda ve Hz. Ali'nin Hz. Fatıma'dan sonra ikinci bir evlilik yapmaması konusundaki tutumunu değerlendirir misiniz? Burada bir otoriter tutum mu sergilenmiştir?
- "Rahimlerde olanı O bilir." ayeti bağlamında, ultrasonla cinsiyet tespiti nasıl açıklanabilir?
- Hz. Meryem'in babası Kur'an'da İmran olarak geçiyor. Batılılar ise Joachim diyor. Bu iki isim arasında bir bağlantı var mıdır?
- Regaip ve Mevlit kandili gecelerinin mübarekiyeti konusunda ayet veya hadis var mıdır?
- Tevrat'ın tahrif olmadığını iddia edenlere nasıl cevap verilebilir?
- İctihad neden gereklidir? Mezhepler rivayet eksikliğinde neden ictihad yolunu seçmişlerdir?
- "Rabbim! Ben kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir. Ben ona Meryem adını koydum." (Âl-i İmran, 3/36) Bu ayette neden "Kız, erkek gibi değildir." yerine "Erkek, kız gibi değildir." ifadesi yer almıştır?