Huriler neden bize hizmet eder ve bizimle evlenir?
- Kimse kimseye keyif için hizmet etmiyor öyleyse neden huriler bize hizmet ediyor, neden bizimle evleniyorlar?
- Bizi gerçekten tanımıyorlar kocalarını seçme hakları yok tıpkı bizi sevmeye programlanmış robotlar gibi bize hizmet edip bizimle evleniyorlar ve bu bana sahte geliyor.
Değerli kardeşimiz,
Kur’ân-ı Kerîm’de âhiret mutluluğu hem maddi hem mânevi çerçevede tasvir edilmiştir. Cennette mutluluğa vesile olacak nimetlerden birisi de güzel bakışlarını eşlerinden ayırmayan, cazibeleriyle eşlerinin bakışlarını daima kendilerine çeken kadınlardır. (İbn Kayyim el-Cevziyye, Ḥâdi’l-ervâḥ, s. 318).
İri kara gözlüler anlamına gelen huriler Kuran-ı Kerim'de inci, yakut ve mercana benzetilir. (Vâkıa, 56/23; Rahman, 55/58)
Kuran-ı Kerim'de tasvir edilen hurilerin dünyadan cennete giden mümin kadınlardan mı oluştuğu yoksa ayrı bir tür olarak ahirette yaratılan kadınlar mı olacağı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Hasan-ı Basri Hazretleri “Biz onları yepyeni bir yaratılışla yarattık ve eşlerine düşkün yaşıt bakireler kıldık” (el-Vâkıa 56/35-37) meâlindeki âyetten hareketle hurilerin dünya kadınları olduğunu söyler. Genel kanaat ise hurilerin dünya kadınlarından ayrı cennette yaratılacak kadınlar olduğu yönündedir. (Âlûsî, Rûḥu’l-meʿânî, 27/142).
Cennette ayrı bir tür olarak bulunacak hurilerin varlığını kabul eden alimler bunların dünyadaki câriyeler veya hizmetçiler gibi diğer hanımlardan daha aşağı bir statüde bulunacaklarını belirtmişlerdir (Halimi, el-Minhâc, 2/176-177).
Esasında cennette hiç kimsenin başkasının hizmetine ihtiyacı yoktur. İnsanın her dilediği bir sebebe ihtiyaç duyulmaksızın bir anda var edilecektir. Öyleyse hurilerin eşlerine hizmeti bir ihtiyaçtan kaynaklı değil onure edilmenin, karşılıklı muhabbetin bir tezahürü olmalıdır. Nitekim hurilerin musiki terennüm edecekleri, eşleri etrafında Allah’ı yücelten ve O’nu öven zikirlerde bulunacakları; ayrıca biz çok mutluyuz, eşlerimiz de çok mutludur diyecekleri bildirilmektedir (Müsned, I, 156; Beyhaki, el-Bâs ve’n-nüşûr, s. 212; İbn Kayyim el-Cevziyye, Ḥâdi’l-ervâḥ, s. 358-360).
Hem erkeğin hem de kadının cennette en güzel şekilde var edileceği gerçeğinden hareketle kadınların ve hurilerin cennetteki eşini sevmemesi ve ona sunacağı ikramı istemeyerek yapmak zorunda olduğu düşünülemez. Bunlar ancak cennet hayatına kıstasla sufli olarak nitelenen dünya hayatına ait düşünce ve eylemler olabilir. Hz. Peygamber (s.a.v.) cennet yaşamının ve nimetlerinin eşsiz nitelikte olduğunu şöyle beyan etmiştir:
"Yüce Allah şöyle buyurdu: Salih kullarım için hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiç kimsenin aklına gelmeyen şeyler hazırladım." (Müslim, Cennet 2)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hurilerle ilgili hadis rivayetleri nelerdir?
- Firdevs ne demektir, ayet ve hadislerde nasıl geçer?
- Cennette hafif bir rüzgar eser, ağaçlar sallanır ve öyle bir melodi çıkar ki insan bu sesi dünyada duysa zevkten ölürdü, anlamına gelen bir hadis var mıdır?
- Karpuzun suyu ve tadı cennetten mi?
- İncir cennetten mi indi?
- Cennette sadece eşimizle birlikte olmaz mıyız?
- Müslümanın iki bayramı vardır, hadisine rağmen, cuma gününün bayram sayılmasının sebebi nedir?
- Cennetteki hizmetçilere yazık değil mi?
- Cennet hayatında kocamıza huriler ve sevabına göre cennet kadını verileceği doğrumu ve hurilerle cinsel münasebette bulunacaklar mı?
- Cuma gününün önemi ve yapılacak ibadetler nelerdir?