Hristiyanlıkta peygamber inanışı var mıdır? Hz. İsa ile peygamberlik arasında nasıl bir ilişki vardır?
Değerli kardeşimiz,
Hristiyanlıkta da nübüvvet anlayışı vardır. Yeni Ahid’de Îsâ nübüvvet müessesesinin hem merkezinde hem de onu aşan bir konumdadır. Nübüvvetin en temel özelliği, havârilerle peygamberlerin kutsal ruhun aracılığı ile Tanrı ve Rab Îsâ adına tebliğle görevlendirilmesidir. Nitekim Îsâ’nın, “Sizi kabul eden beni kabul eder ve beni kabul eden peygamber karşılığını alacaktır.” cümlelerinde (Matta, 10/40-41) havâriler gibi peygamberlerin de onun otoritesini temsil ettiği vurgulanmaktadır.
Îsâ’nın, “Yanınızda dururken size bu şeyleri söyledim. Fakat benim ismimle Baba’nın göndereceği tesellici, Rûhulkudüs o size her şeyi öğretecek ve size söylediğim her şeyi hatırınıza getirecektir.” cümleleri (Yuhanna, 14/26; ayrıca bk. Yuhanna, 15/ 26; 16/7), hem kendi nebevî fonksiyonunun hem de kendisinden sonrakilerin tebliğ faaliyetlerinin kaynağı olarak Baba’nın göndereceği Rûhulkudüs’ü belirlemesi açısından önemlidir. Îsâ’nın söylediklerini Rûhulkudüs’ün tekrar hatırlatacak olması, Rûhulkudüs’ün aracılığının ve öğretilerinin Îsâ’nınkilerle sınırlı kalması, onun tebliğinin Îsâ’nın tebliğinden bağımsız olmayacağını göstermektedir.
Îsâ ilâhî görevini tamamlamaları için on iki havârisini görevlendirmiş, mesajlarını halka tebliğ etmeleri ve çeşitli hastalıkları iyileştirmeleri için onlara gerekli yetkiyi vermiştir (Matta, 10/1-4; Markos, 3/14; 6/7). Havâriler ve diğer peygamberlerin şahsında kilisenin görevi de bütün milletlere Tanrı’nın kelâmını tebliğ etmek olmuştur.(Mustafa Sinanoğlu, DİA, Nübüvvet Md. 33/286).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslam neden İsa ismini kullanır?
- Hz. İsa'nın Hristiyanlık anlayışındaki yeri nedir ve teslis inancının yanlış olduğunun delilleri nelerdir?
- Kudüs neden Yahudiler ve Hristiyanlar için de önemlidir?
- Hz. İsa neden görevini tamamlamadan çarmıha gerilmiştir?
- Mucize sadece peygamberlere mi verilir? Hz. Ali'nin mucizeleri var mıdır?
- HAVÂRİ
- Kur'an'da, "Onu Rûhulkudüs ile destekledik." (Bakara, 2/87) ifadesi ne anlama gelir? Kutsal ruh, Hz. İsa ve İncil konusunda bilgi verir misiniz?..
- Hazreti İsa hac yaptı mı?
- Yahudilerle Hristiyanlar biribirlerine düşman mıdır?
- Hristiyanlık ve Yahudilikte zina günah mı?