Hem ahirete hem dünyaya nasıl ve ne miktar çalışılır?
"Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalış, yarın ölecekmiş gibi de ahirete çalış." hadisi ve "Günün 8 saatini uykuya 8 saatini dinlenmeye 8 saatini çalışmaya ayırın." gibi hadis duymuştum.
- Günde ibadet, ayet öğrenme, akaid öğrenme vs. için en az ne kadar vakit harcamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
İslam dini bizden her konuda sırat-ı müstakim üzere olmamızı istemektedir; yani hem denge hem de Allah’ın belirlediği istikamet üzere olmamızı ister.
Bir Müslümanın olmazsa olmaz vazifesi;
- Farz ve vacip ibadetleri yerine getirmek,
- Helal ve haram dengesine münasip bir hayat sürmek
- Ve yaptığı her işte Allah rızasını aramaktır.
Bunun hemen ardından da sünnet olan nafile ibadetleri -mücbir sebepler hariç- aksatmadan ifa etmektir.
Bunlar yapıldıktan sonra, dünyalık maddi ve sosyal ihtiyaçların karşılanması için helal dairede yapılan her şey ibadet hükmüne geçecektir; çalışmak, yemek yemek, bir dostuyla sohbet etmek, uyumak, gibi…
Öte taraftan bir Müslüman unutmamalıdır ki o, dinini doğru öğrenmek, yaşamak ve öğretmekle de mükelleftir; bu zaten cihadın belki en önemli şubesidir. Onun için de Kuran ile içli dışlı olmalı, mutlaka Kuran’ı aslından okumalı ve onu anlamak için çalışmalıdır, en azından kısa da olsa bir tefsir okumalıdır.
Bunun için başta sahih sahih hadis ve şerh kitaplarından, Allah ve peygamber yolunda olan âlimlerin tefsirlerinden istifade etmelidir.
Gene aynı şekilde kişi, iman ve tefekkür ufkunu arttırıcı sohbet ve eserlerden istifade etmelidir.
Bütün bunları yaparken de yukarıda belirttiğimiz gibi ne kendi ne de ailesinin dünyalık ihtiyaçlarını ihmal etmemelidir.
Bu arada unutulmasın ki telefona, internete saatlerce bakmak, zaman israfından başka hiçbir manası olmayan dizilerin karşısında vakit geçirmek vb. asla dinlenmek değildir.
Sağlıklı insana günde 7-8 saat uyku yetmektedir. Ortalama bir insanın yol ile beraber 9-10 saatini işinde geçirdiği de bir hakikattir. Günde 1 saat namaz 1 saat de yemeklere ayırsak geriye yaklaşık 5 saat kalır.
Ortalama bir insan bunun yarısını aile ve dostlarına, diğer yarısını da genel anlamda ilim tahsiline ayırsa gayet yeterli olacaktır.
Elbette herkesin kendine özel farklı durumları olacaktır, buna göre dengeyi koruyarak, farz ibadetlerine, ailesine ve kendi sağlığına dikkat ederek bu taksimatı kendine göre şekillendirebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nasıl çalışkan olurum? Başarılı olmak için hangi adımları takip etmeliyim?
- Dünyalık şeyler neden çok vaktimizi alıyor?
- ZAMAN EN BÜYÜK SERMAYEDİR
- Sahte rabler ve sebepler terk edilmedikçe, kurtuluş mümkün değil mi?
- Sümsük kuşlarının, birbirini öldürmesi acımasızlık değil midir?
- Seferî Sayılmak İçin Gidilmesi Gereken Mesâfe Ne Kadardır?
- Kendisini Her Konuda Âlim Zanneden Ve Evrimi Dinsizliğe Âlet Eden Evrimciye Cevap
- Televizyon seyretmenin hükmü nedir?
- İslam'da san`at (zanaat)
- Cinsel objeler şeklinde bitkilerin yaratılma hikmeti nedir?