Hacda bir canlı öldürmek, hac yasaklarından deniyor, ama hacda kurban kesiliyor. Bu canlı öldürmek sayılmıyor mu?

Tarih: 28.12.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şunu unutmamak gerekir ki, işlerin düzeni, değeri, konumu Allah’ın emir ve yasaklarına göre belirlenir. Herkes için bir nevi miraç gibi olan hac esnasında kurban kesmek, büyük bir nimet olan bu miraçla Allah’ın huzuruna varmaktan kaynaklanan sevince karşılık yapılan bir şükürdür. Özellikle, kıran ve temettü’ hacları için kesilen kurbanların birer şükür kurbanı olduklarına dair bilgileri fıkıh ve ilmihal kitaplarında bulmak mümkündür.

İslam alimlerinin büyük çoğunluğunun ifade ettiği gibi, Allah bir şeyi emrederse güzel olur, yasaklarsa kötü olur. Çünkü zaman ve zeminin durumuna göre güzellik ve çirkinlik değişebilir. Aynı ilaç bir bünyeye çok güzel etki yaptığı halde, diğer bir bünyeye alerji yapabilir. Değişik ümmetlere ait şeriatların farklılığı bu hikmetlerden kaynaklanmaktadır.

Örneğin İslam dini, Ramazan’da orucu emrediyor, bu bir farz ve sevaplı oluyor, bayram günlerinde oruç tutmayı yasaklıyor ve bu çirkin bir şekil alıyor.

İhramlı erkek, dikişli elbise giyemez, kadın giyebilir. Her şeyin hikmetini bilmeyebiliriz, ama Allah’ın emir ve yasaklarına teslim olmak elimizden gelen bir şeydir.

Hacda ihrama giren kimse, Allah’ın emri olan bu ihramla normal zamanlarda helal olan bir çok şeyi kendine haram kılıyor.

İhramlı olan kimse, sadece kurbanı değil, balık gibi diğer deniz hayvanlarını, tavuk ve koyun gibi evcil hayvanları da kesebiliyor; bu yasak değildir. Avlanması, kesilmesi yasak olanlar -ister etleri yensin, ister yenmesin- evcil olmayan ve karada yaşayan hayvanlardır:

"İhramlı bulunduğunuz süre içerisinde, size kara avı haram kılındı" (Mâide, 5/96). Ayet-i kerime'de de buyrulduğu gibi, ihramlı kişinin her türlü kara avından uzak durması şarttır. Zira ihramlı iken avlanmak yasaklanmıştır. (Molla Hüsrev, Dürerü'l-Hükkâm fi Şerhi Gureri'l-Ahkâm, İstanbul 1307, l, 221)

İlave bilgi için tıklayınız:

İhram yasaklarının hikmeti nedir?

İHRAM.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun