Günümüzdeki laiklik acaba dinimizle çatışmakta mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Günümüzdeki laiklik, bütün dünyada farklı kesimlerin farklı zihniyetlerine paralellik göstermektedir. Dine karşı alerjileri olanlar, bunu dine karşı kullanmak istiyorlar. Dine karşı saygılı olan kesimin de bunu bütün dinlere karşı saygılı bir fenomen olarak algılamaları normaldir.
Anayasadaki ifadelere bakılırsa, devlet, laiklik ilkesiyle bütün dinlere karşı aynı mesafede durmayı, dinsizlere karışmadığı gibi, dindarlara da karışmamayı taahhüt eden bir görünüm sergilemektedir.
Buna göre, devlet laik olabilir, fakat fertler laik olamaz. Çünkü bir fert söz gelimi "Ben Müslüman değilim." veya "Filan dinden değilim." dediği zaman, "Ben dinsizim." demek istemiş olacaktır. Bireyler, din-dinsizlik perspektifinde tarafsız olamazlar. Dini olmayanın yeri dinsizliktir. Mantık açısından bunun başka izahı yoktur. Oysa, küfre razı olmak küfrün ta kendisidir.
Demek ki, fertler laik olamazlar. Ya dinsiz veya dindar olurlar. Ancak bazen az da olsa, devletin laiklik ilkesine taraftar olduğunu ifade etmek için "ben laikim" diyenler de çıkıyor. Yoksa, bizzat bir birey olarak kendilerini hem bir dine bağlı hem de laik olarak görenlerin bu tavırlarını cehaletlerine vermek gerekir.
Devlet bir kurum olarak, böyle bir prensibi benimsemişse, onun da görevi, hangi dine bağlı olursa olsun bütün din mensubu ve dinsiz olan vatandaşlarına karşı tarafsız olmaktır. Ve onların bu özgürlüklerine despotça yaklaşımlarda bulunmaması esastır.
Sonuç olarak diyebiliriz ki, laiklik yabancı kültürden bize geçmiş bir fenomendir. Kişilerin veya grupların kendi zihniyetlerine göre, dinimizle çatışan veya barışan bir esnekliğe sahip olarak şekillenebilmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Laiklik nedir?
- Bir Müslüman laik olabilir mi?
- Peygamberimiz (asm) resmi bir devlet kurmuş mudur? Bu devletin ismi ve yapısı ne olmuştur? Günümüzde ideal bir devlet yönetim şekli (demokrasi-şeriat) nasıl olmalıdır?
- Toplumun güvenini kazanmak için neler yapmalıyız?
- Bir müslüman ülke bir gayrimüslim ülkeyle savaşta ortak düşmana karşı ittifak oluşturabilir mi? Peygamber efendimiizn gayr-i müslimlerle kurduğu ittifaklar var mıdır?
- Türk bayrağını çöpe atmak caiz midir?
- Vatan haini kime denir?
- İslam?a göre Devlet Başkanı nasıl seçilir? İslamda devlet yönetimi ile ilgili bir kitap tavsiye eder misiniz?
- Müslüman olmayana oy vermek ve gayrimüslim iktidarı altında yaşamak caiz mi?
- Çingeneler kimlerdir, onlardan alışveriş yapılır mı?
Yorumlar
Bir ülkenin cumhurıyetle yonetilmesinde sorun olur mu?
İslam dininin belli bir yönetim şeklini mecbur etmediğini görüyoruz. Bu konuda temel kaide ve kurallar getirmiştir. Bunlar, adalet, eşitlik, harama girmemek şartıyla hürriyet gibi esaslardır. Bu sebeple yolculuğa çıkarken bile bir başkan seçmeyi emreden dinimiz, elbette vatan ve millet idaresine geçecek insanların seçimine kesinlikle karşı çıkmayacaktır.
Diğer taraftan ilk halifeler de hep seçimle iş başına gelmişlerdir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'in vefatından sonra yaşanan "Dört Halife Dönemi" nde Halifeler seçimle başa getirildikleri için aynı dönem 'Cumhuriyet Devri' şeklinde de tanımlanabilir.
Bir müslümanın kendini yönetecek insanlardan vatanına, milletine ve mukaddesatına hizmet edececeğine inandığı birilerine oy vermesi helaldir. Hatta böyle bir görevden kaçması da doğru değildir.
müslüman için hangi yönetilme modeli idealdir? Cumhuriyet, demokrasi islama aykırı mıdır?
TÜRKİYE'DE YAŞAYAN İNSANLARIN YÜZDE DOKSAN DOKUZU MÜSLÜMAN İKEN YÜZDE BİRİ İÇİN Mİ YÜZDE DOKSAN DOKUZ MAĞDUR BIRAKILIYOR? HESAP GÜNÜNDE LAİKLİĞİ BAŞIMIZA GETİRENLERİN YAKALARINA YAPIŞIP HAK İSTEYECEĞİM İNŞALLAH.