Fitne çıkınca Medine’ye mi gidelim?
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in ahir zamanda fitne çıktığında müminler Medine'de toplanacak anlamında bir hadisi şerif mevcut mu? Duyduğuma göre Efendimiz fitne zamanında müminlerin Medine'de toplanacağına dair bir sözü var, halk arasında bazı olaylardan dolayı şimdiki zamana yorumluyorlar, araştırdım ama bulamadım bunun aslı var mı? Merak ettim?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, her zaman, özellikle fitne dönemlerinde en önemli tedbir, kim nerede ve ne yaparsa yapsın, hayatının her alanında, her işinde ve her durumda, Hz. Peygamber (asm) efendimize hicret etmektir, yani onun gibi yaşamaktır.
Nitekim bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:
"Ortalık kargaşa içindeyken ibadet etmek, bana hicret etmek gibidir." (Müslim, Fiten 130)
Kargaşa ve fitne zamanında ibadet etmenin faziletli ve ayrıcalıklı olmasının sebebi, böyle anlarda insanların pek çoğunun fitneye karışarak Allah'a ibadetten ve kulluk vazifelerini gerektiği gibi yerine getirmekten mahrum kalacağı içindir.
Demek ki:
- Bazı zamanlarda Allah'a ibadet ve ona itaat diğer zamanlardan daha önemli ve faziletlidir. Kargaşa ve fitne zamanları böyledir.
- Fitne zamanında insanların birçoğu ibadetlerden ve kulluk görevlerini yerine getirmekten gâfil olurlar.
Bu kısa bilgiden sonra detaya gelince:
Fitne zamanı Medine
Ebu Davud’un İbn Ömer’den naklettiği bir rivayete göre, peygamber efendimiz şöyle buyurdu:
“Yakında/ileride Müslümanların -fitneden dolayı- sığınacağı yer Medine’dir.” (Fiten, 1, no: 4250)
İbn Hibban ve Hâkim bunun sahih olduğunu bildirmiştir. (bk.Avnu’l-Mabud,11/216).
Müslümanların Medine’deki sığınağı ise, Medine’ye olduğu kadar Haybere de en yakın olan ve hududu belirleyen, sınır kulelerinin yer aldığı “SELAH” unvanını alan bir bölgesidir.
Bu olayın tayini konusunda farklı yorumlar yapılmıştır. Bunun deccal zamanında meydana gelen bir olay olduğunu söyleyenler yanında belirsiz başka zamanlarda meydana gelen bir hadise olduğunu söyleyenler de vardır. (Avnu’l-Mabud, a.y.)
Fitneyi doğuran sebepler
Cehaletin yaygınlaşması
Alimlerin bozulması
İdarecilerin bozulması
Dini münakaşaların yapılması
Dini hayatın zayıflaması
İyiliği emredip kötülükten sakındırmanın terk edilmesi
Adaletin terk edilmesi
Fitnenin çeşitleri
Malın fitnesi
Kadınların fitnesi
Dünyanın fitnesi
Tefrika ve bölünme fitnesi
Deccal fitnesi
Yecüc ve Mecüc fitnesi
Güneşin batıdan doğması
Fitnenin belli başlı özellikleri
Fitnenin umumi ve genel olması
Fitnenin şiddetli olması
Fitnenin çekici olması
Fitnenin yok edici olması
Fitnenin inkarcı olması
Fitneye karşı alınacak tedbirler
- Fitneyi körükleyici harekette bulunmamak
- Eve çekilmek veya fitneye karışmayacağı ortamda olmak
- Fitne lehine konuşmamak
- Sabretmek
- İbadete sarılmak
- İslam toplumundan ayrılmamak
- Birlik ve kardeşlik ruhunun canlandırılması
- Fitnecilere karşı caydırıcılık prensibinin uygulanması
İlave bilgi için tıklayınız:
Ahir zaman fitneleri nasıl ortaya çıkacak ve bu fitnelere karşı kendimizi nasıl koruyacağız?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hadiste belirtilen fitnelere karşı nasıl tedbir alabiliriz?
- Seyyitlerden biri ümmete hainlik mi edecek?
- Duada ölümün ve hayatın şerrinden korunma: Dua ederken, ölü ve dirinin şerrinden koru bizi Rabbim, diye dua ediyoruz. Ölünün şerrinden kasıt ne oluyor, ya da dinde böyle bir şey var mı?
- “İnsanlar öyle günler görecek ki katil niçin öldürdüğünü, maktul de niçin öldürüldüğünü bilemeyecek...” hadisini açıklar mısınız?
- Dua ederken ölü ve dirinin (ölümün ve hayatın) şerrinden Allah'a sığınıyoruz. Burdaki "ölünün şerri" ne anlamdadır, ölünün bize zararı var mı?
- Temettu haccından, ifrat veya kıran hacına niyet edebilir miyim?
- Devrimizde kadınların yüzünü örtmesinin hükmü nedir?
- Ahir zaman fitneleri nasıl ortaya çıkacak ve bu fitnelere karşı kendimizi nasıl koruyacağız?
- FİTNE
- Nevruz hakkındaki hadisin sıhhati nedir?