Fatiha Suresi'nde geçen, hamd alemlerin Rabbi Allah?adır, ifadesi ne demektir?
Değerli kardeşimiz,
"Hamd alemlerin Rabbi Allah’adır/Allah’a mahsustur/Allah’a aittir." şeklinde tercüme edilen bu cümlenin kısaca manası şudur:
“Kâinat çapında görülen, hamd ve şükrü gerektiren ne kadar güzellikler, iyilikler, nimetler varsa, bütün bunların sahibi Allah’tır. O halde, kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın, hangi nimetler yüzünden edilirse edilsin, ezelden ebede kadar söz konusu yapılan bütün hamd-u senalar, şükürler, övgüler hepsi -gerçek anlamda- Allah’a mahsustur, ona aittir.” Çünkü, her şey O’nundur, her güzellik, her iyilik ondan gelir, her nimet ona aittir.
Tesbih (Subhanellah), Allah’ın her türlü noksan sıfatlardan uzak olduğunu ifade ettiği gibi, Tahmid (elhamdulillah) da, Allah’ın bütün güzelliklerin, iyiliklerin, nimetlerin sahibi olduğunu ilan eder. Tekbir (Allahu ekber) ise, açıklanan şekildeki “tesbih ve tahmid” le vasıflanan Allah’ın en büyük olduğunu seslendirir. “Eşi, benzeri, dengi olmayan Allah’ın üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur” diye ilan eder.
İlave bilgi için tıklayınız:
Hamd ve şükür arasındaki fark nedir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yüce Rabbimiz, insanların belki de çoğunun günah işleyip bedel olarak cehenneme gideceğini yüce ilmiyle bildiği halde, neden onları yarattı?
- Fâtiha, En´am, Kehf, Sebe', Fâtır sûrelerinin 1. âyetinde geçen el-Hamdü Lillah’ın, "Ezelden ebede her türlü hamd ve övgü, şükür ve minnet, âlemlerin Rabbi olan Allah´a mahsustur" anlamına gelmesi ne demektir?
- Övgü yalnız Allah’a ise, başka birine övgü yapılamaz mı?
- EL-HAMÎD
- Fatiha Suresinde geçen, hamd alemlerin Rabbi Allah?adır, ifadesi ne demektir?
- Lokman suresi 25. âyette geçen "övgünün yalnız Allah'a ait olduğunu bilmeyenler" kimlerdir?
- Allah, kendi kendini hamd, tenzih ve tesbih eder mi?
- "Katımızda daha fazlası vardır." (Kâf, 50/35) ayetinden maksat nedir?
- Sorular herkese eşit olur, ancak şartların eşit olmaması nasıl açıklanabilir?
- Taha Suresi'nde, kafirlerin kör olarak diriltileceği bildirilmektedir. Buna göre onlar haşir meydanında kör mü olacaklar?
Yorumlar
Hiç bir zarar görmeyeceğini bildiği halde cam fanus içerisindeki yılanı gören insan korkuya kapılıyorsa mahşerin dehşetini gördüğünde her halde ödü patlar. cennetlik olduğunu bilmesi dahi onun korkusunu izale edemez.
Evet güzel bir cevap.. Allah razı olsun...En kötü şey, elinde ki sevapların üzerinde ki kul hakkı olan kişilere geçmesi gerçekten vahimdir..Cennetlikte olsa bile dünya da ki ecirlerinin karşılığını tam olarak alamayacak.. Çünkü bu Allah'ın adaletidir.Herkesin hakkı herks vericektir...Madii ve manevi borçlardan sakınalım kardeşlerim..