Et ve süt ürünlerinin beraber tüketilmesi sakıncalı mı?

Tarih: 16.06.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Müslüman ve mütedeyyin olan bazı beslenme uzmanları, farklı türdeki yemekleri birbiri ile karıştırmamak gerektiği bunun hazmı zorlaştırdığını ifade etmekteler. Özellikle üzerinde durdukları husus ise et ve süt ürünlerinin beraber tüketilmemesi olmakta ve davalarına dayanak olarak da Tevrat'ta et ve süt ürünlerinin beraber tüketimin haram kılınmasını örnek vermekteler.
- Gerçekten Tevrat'ta böyle bir yasak var mıydı yoksa tahrif edildikten sonra mı eklenmiştir?
- Bizim dinimizde böyle bir haramlık söz konusu değil, ancak en azından mekruh olarak değerlendirilmesine yol açacak bir hadis veya hüküm var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda elde ettiğimiz bilgi şöyledir:

“Et ve sütün beraber kullanılmaması konusuna, Tevrat üç farklı yerde değinmiştir.

Allah'a (Tanrı’ya) göre, et ve süt üç şekilde bir arada kullanılamaz.

1. Et ve süt bir arada yenilemez.

2. Et ve süt bir arada herhangi bir şekilde pişirilemez.

3. Et ve sütün beraber pişirildiği herhangi bir yemekten, (örneğin evcil hayvanlara yedirmek, bu yemeği satıp para kazanmak gibi) herhangi bir amaçla yararlanılamaz.

Şehita (usule göre kesim) gerektiren her türlü hayvan et sınıfına girer. Dolayısıyla, etle ilgili her kural, tavuk ya da herhangi bir kuş için de geçerlidir. Yani süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir.

Et suyu ve yağları da aynı şekilde et sınıfındadır. Balıklar ise et sınıfına girmez.

Et yedikten sonra, sütlü herhangi bir şey yiyebilmek için en az altı tam saatin geçmesi gereklidir. Sütlü herhangi bir yiyecekten sonra ise ağız çalkalanıp, masa örtüsü ve kapkacak değiştirildikten sonra etli bir yiyecek yenilebilir. Fakat sindirimi süt, muhallebi vb. yiyecekler kadar kolay olmayan, börek, pizza vb. sütlü yiyeceklerden sonra ideal olarak bir saat beklenmelidir.

Aynı masada oturan iki kişiden biri etli yerken, diğeri sütlü yememelidir.” (Şemot 23:19, Şemot 34:26, Devarim 14:28)

Bu bilgiden anladığımız şudur:

Yahudilikte sağlık bakımından değil, başka sebeplerle bu kurallar konmuştur. Sağlık sebebiyle olsaydı, et yedikten sonra süt ve sütlü altı saat sonra yenirken, sütlü yedikten sonra beş on dakika sonra et yenmezdi. Diğer bazı yasakların da yemek ve içmekle alakası yok.

Et ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmesi İslam’da yasak değildir. Bu yüzden tüketilmesi haram veya mekruh denemez.

Eğer beslenme uzmanları her bünye için bunun zararlı olduğunda ittifak ederlerse, yine İslam’ın “hayatı koruma” ilkesine dayalı olarak yenmesi -zararın kesinlik durumuna göre- mekruh veya haram olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun