Eşarbı boyna dolamak tesettürü sağlamaz mı?
1. Eşarbı boyna dolamak tesettürü sağlamaz mı? Nur suresi 31. ayete göre..
2. Ferace ya da pardösü giymeden sokağa ya da namahremin yanına çıkılabilir mi? Ahzab suresi 59. ayete göre..
3. Namahrem olan kuzenle hangi ölçüde konuşulması günah olmaz?
4. Tesettürün rengi var mıdır? Rengi siyah olması şart mı?
Değerli kardeşimiz,
Dinimizin emrettiği örtünmeden maksat, kadının zinetini ve zinet yerlerini eşi veya mahremi olmayan erkeklere göstermemesi ve yabancı erkekler tarafından görülmesine de meydan vermemesidir.
Bu itibarla örtünün; saçın, ten renginin ve zinetlerin görülmesine engel olacak kalınlıkta, vucut hatlarını göstermeyecek nitelikte olması gerekir.
Kur'an’da başörtüsünün yakayı / göğsü kapatacak biçimde bağlanması emrinin anlamına yönelik iki açıklama vardır:
Bunlardan birine göre, o dönemde Arap kadınları başlarını örtüyorlar, fakat başörtüsünün uçlarını sırtlarına doğru attıkları ve gömleklerinin yakaları da açık olduğundan, boyun ve gerdanları görünebiliyordu. Başörtüsünün göğsü de kapatacak şekilde bağlanmasının önerilmesi, giyilen gömleğin yakasının göğsü tam örtmemesinin sakıncasını ortadan kaldırmaya yöneliktir.
Diğer bir açıklamaya göre bunun sebebi, kadınların saçlarının yanında küpelerinin ve boyunlarının örtülmesinin de amaçlanmış olmasıdır.
Ahzab suresinin 59. ayetinde ; "Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar." buyrulmaktadır.
Bu ayette Müslüman hanımların evlerinden çıkarken, üstlerine vücut hatlarını belli etmeyecek bir dış elbise almaları, ev kıyafeti ile sokağa çıkmamaları emredilmektedir.
Nur surenin 60. ayetinde ise, yaşlanmış kadınların, 31. ayette örtülmesi emredilen zinet ve zinet yerlerini örtmek kaydıyla (manto, pardösü, çarşaf gibi) dış elbiselerini üstlerine almadan dışarı çıkabilecekleri belirtilir.
İslam dini, birbirine nikahı düşen kadın ve erkeğin iç içe olmasını, onların ölçüsüz bir şekilde birbirleriyle haşir neşir olmalarını onaylamamış, pratik hayatta aralarında daima bir mesafe bırakmış ve aralarındaki ilişkilerin belli bir ölçü ve disiplin içerisinde olmasını emretmiştir.
İslam dini prensip olarak kötülükleri yasak ettiği gibi, ayrıca ön tedbir olarak kötülüğe vesile olan ve onu tahrik eden durum ve davranışları da yasaklamıştır.
Bu itibarla birbirlerine nikahları düşen ve aralarında nikah bağı olmayan kadın ve erkeğin, ihtiyaç ve zorunluluk hallerinde konuşurken, dinimizin öngördüğü bu hassasiyeti gözeterek hareket etmeleri gerekir.
Tesettür için mutlak bir renk zorunluluğu yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir hemşirenin saçı görünmeyecek şekilde boneli fakat boynu açık, diğer yerleri kapalı olarak çalışması caiz midir?
- Elbise örtmüyorsa, sahibi çıplak sayılır mı?
- İslam'ın öngördüğü bir örtünme şekli var mı?
- Gelinlik giymek caiz midir? Nikah merasiminde gelinlik giyilebilir mi? Gelinlik tesettüre aykırı düşer mi? Tesettüre uygun gelinliğin yabancı erkeklerin görmesinde bir mahzur var mıdır?
- Gelinlik giymek caiz midir? Nikah merasiminde gelinlik giyilebilir mi?..
- Kız çocuklarının okuması, onları ateşe atmak mı?
- CİLBAB, DIŞ ÖRTÜ NEDİR?
- Nur Suresi 60. ayet ışığında, genç hanımların hatları belli etmeyen elbise giymeleri yetmeyip, pardösü / çarşaf vb. dış elbise giymeleri farz mı oluyor?
- Çarşafla mı yoksa manto (pardösü) ile mi tesettür sağlanmış olur?
- Nur suresi 31. ayetteki "humur" kelimesi başörtüsü mü demektir?