Erkek süt kardeşin yanında baş açık durmak caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Kişinin süt kardeşinin yanında başı açık şekilde durması caizdir.
Kadının mahremi olan erkeklere göre avreti, erkeğin erkeğe göre avreti gibidir; ancak kadın mahremi olan erkeğe karnı, sırtını ve bir görüşe göre memelerini de gösteremez. (Ibn Hümâm, Fethu'l-Kadîr, VIl/l05.)
Kadının mahremi olan erkekler, Nûr sûresi otuz birinci âyetinde sayıldığı gibi: Kocası (kadının kocasına göre hiç bir yeri avret değildir), babası, dedeleri, kocasının babası ve dedeleri, erkek çocukları, kocasının erkek çocukları, kendi erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin çocukları ve kız kardeşlerinin çocukları (yani yegenleri), kendi kadınları, köleleri, evlerine sık sık girme alışkanlığı olan ve cinsel arzusu bulunmayan erkekler ve cinselliği henüz kavramamış çocuklardır. Amcalar ve dayılar da baba makamındadırlar. Kocasının erkek kardeşi, yani kayınbiraderleri ve kocasının dayısı ve amcası ise mahremi değildir.
İşte kadın, bu mahremi olan erkekler yanında omuzlarına kadar kolları, başı, boynu ve dizden aşağı bacakları açık durabilir. Ancak bu, kötü duygu söz konusu olmadığı zamandır. Ayrıca durabilir demek, durması gerekir demek değildir. Onların yanında da, hattâ yalnız başına da kapanmaya daha çok dikkat etse daha güzel olur.
Yukarıda sözü edilen âyette kadının; sayılan mahremlerine zinetlerini, yani süs ve takılarını, dolayısı ile bunların yerlerini göstermesinde sakınca olmadığı bildirilmiştir. Islâm bilginleri de kadının süs yerleri; baş, yüz, göğsün üst kısmı, boyun, kulak, el, kol, ayak ve bacaklarıdır. Çünkü başa taç ve saçbağı, boyun ve bağıra gerdanlık, kulaga küpe, bazuya bazubend, kola bilezik, ele yüzük ve kına, bacaga halhal, ayağa da yine kına takılır ve sürülür, dolayısı ile kadının mahremlerine gösterebileceği yerleri buralardır, demişlerdir.
Memeleri, sırtı ve karnı ise zinet yeri olmadığından, oralarını kadın, kocasından başka erkeklere gösteremez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yetişkin bir kız abisinin yanında nasıl giyinmelidir? Kardeşler arasındaki tesettür nasıl olmalıdır?
- Hanefi ve Şafii mezhebine göre avret mahalline dokunmak abdesti bozar mı?
- Telli çalgı aletleri (saz, gitar, ud, keman, bağlama, vs.) kullanmanın, müzik dinlemenin hükmü nedir?
- AVRET VE ÖRTÜNME EMRİ
- Cuma namazı sadece camide mi kılınır?
- Kadın çalışmak için kocasından izin almak zorunda mı?
- Dad (ض)harfi (d) sesiyle mi yoksa (z) sesiyle mi okunmalıdır? Dad (ض) harfinin okunuşu hakkında bilgi verir misiniz?..
- Vücudu sabunlu suyla yıkamakla gusül olur mu? Yoksa vücut sade suyla yıkanarak mı gusül alınmalıdır?
- Abdest alırken sadece saçların üstünü meshetmek yeterli mi yoksa saç dipleri de ıslanmalı mı?
- Tek başına namaz kılan kimse, sehiv secdesini yaparken sadece sağ tarafa mı selam vermeli, yoksa her iki tarafa da selam verilse olur mu?