Eksik şahitle nikah olur mu?
- Ebu Hanîfe Hazretlerine göre şartlardan biri eksik olursa, bu nikah fasit diğer imamlara göre batıldır. Buna göre, bir kadın ve bir erkek şahitliğinde yani eksik şahitler huzurunda nikah akdi yapıp evlenseler, Ebu Hanife'ye göre bu nikah fasit mi batıl mı olur?
Değerli kardeşimiz,
Nikâhta şahit eksik olursa, bu nikâh geçersizdir. Öncelikle bunu belirtmek gerekir. İster fasit olsun isterse batıl olsun fark etmez, her durumda nikâh geçersizdir.
Ebu Hanife (r.h.), akitte bazı eksiklikler olsa bile nikâh şüphesi bulunduğu sürece recim cezası uygulanamaz demiş oluyor. Verdiğiniz örnekte de nikâh şüphesi vardır.
Ancak recim uygulanamaz demek “Bu evlilik geçerli ve beraberlik helaldir demek değildir. Bu nikâhımsı işlem aile hukuku bakımından hükümsüzdür, ancak ceza hukuku bakımından etkilidir.” anlamına gelir.
Demek ki, eksik şahit ile yapılan nikâh geçersizdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Fasit nikah veya alışveriş geçerli mi?
- Vatandaşlık almak için evlilik caiz mi?
- Müslüman kadın gayri müslim ile evlenebilir mi?
- FÂSİT NİKÂH
- Bir bayanın, kocasının ikinci kez evlenmesini engellemek için, nikahta şart koşması sahih midir? Benim üzerime evlenmeyeceksin diyebilir mi?
- Bir kişinin kendisine haram olan kadınlarla evlenmesinin hükmü ve cezası nedir?
- Şafii mezhebine göre kızın velisi veya vekili nikahta bulunmak zorunda mıdır?
- Müslüman kadın Hristiyan erkekle evlenirse dinden çıkar mı?
- Resmi nikah olmadan sadece imam nikahı geçerli mi? Kanunların tanımadığı, resmi geçerliliği olmayan ve çok büyük istismarlara sebeb olan imam nikahı yaptırmak doğru mudur, günümüzde bunla evlilik olur mu?
- Kuran-ı Kerim'de recm cezası var mıdır?