"Dünya hayatı oyun ve oyalamacadan ibarettir." ayeti ile "Biz dünyayı bir oyun olsun diye yaratmadık." ayetini nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
“Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden ibarettir.” (Enam, 6/32)
“Biz göğü, yeri ve aralarında olan varlıkları oyuncak olsun diye yaratmadık.” (Enbiya, 21/16)
Dünyanın üç ayrı yüzü vardır:
Birincisi, Allah’ın kudret kalemiyle yazılan bir kitap görünümündedir. İmtihana tabi tutulan insanların bu kitabı okuyarak Allah’ı tanımaları, ona kulluk etmeleri gerekir. Çünkü, her eserin bir müessiri, her sanatın bir sanatkârı, her kitabın bir yazarı olduğu gibi, şu kâinat kitabının da bir yazarı, şu hârika sanat tablolarının da bir sanatkârı, şu muhteşem eserlerin de bir sahibi vardır ki, Yüce Yaratıcı'dır.
İkinci yüzü: Ahiret için mahsulatın ekildiği bir tarla, amellerin yazıldığı bir defter, imtihanın yapıldığı bir salon hükmündedir.
Enbiya suresindeki ayetin verdiği mesaj dünyanın bu iki yönüne dikkat çekmeye yöneliktir.
Bu pencereden bakıldığında ayetin mesajını şöyle anlamak gerekir:
“Bu dünya ciddi bir okuldur, bir mekteptir, bir üniversitedir... Sakın tembellik edip de imtihanı kaybetmeyin. İmtihan çok ciddidir, ilave bir bütünleme sınavı da asla söz konusu değildir...”
Dünyanın üçüncü yüzü ise, onun fani, geçici bir han olmasından kaynaklanmaktadır.
Enam suresinin ayeti, dünyanın bu konumuna dikkat çekmekte ve insanların buna kanmamasını istemektedir. Çünkü, dünyanın bu yönü nefsânî, heva ve hevese bakan bir oyun ve eğlence yeri olarak boy göstermektedir. Allah’a, ahirete giden yolları tıkayan ve dolayısıyla gayriciddi insanların oyuncağı olan bir eğlence merkezi hükmündedir.
Gerçekten bu yönüyle şu dünya hayatı bir anlık bir lezzetten ibarettir. Öyle gaddardır ki, bir lezzet verse bin elem takar çektirir, bir üzüm yedirse yüz tokat vurur.
Herkes bu açıdan hayatına bakarsa görür ki, şu geçen hayat bir uykudur, bir rüya gibi geçmiş, geri kalan ömür ise bir rüzgâr gibi uçar gider.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ayetlerde geçen oyun kelimeleri Arapça aslında da aynı kelime olarak mı geçmektedir?
- Kuran’da zühd kavramı geçiyor mu?
- Risalelerde dünya ile ilgili Üstad ne diyor ve dünya sevgisini kalbimizden atmamız için ne öneriyor?
- Dinlerini oyun ve eğlence edinenler
- "Birinci yüzü: Esmâ-i İlâhiyeye bakar... İkinci yüzü: Âhirete bakar... Üçüncü yüzü: Fânilere, yani bizlere bakar..." Dünya ve eşyanın üç yüzünü izah eder misiniz?
- "Nur-u Kur’an ile gördüm ki, birbiri içinde üç küllî dünya var: Birisi, Esma-i İlâhiyeye bakar, onların âyinesidir. İkinci yüzü âhirete bakar, onun mezraasıdır. Üçüncü yüzü, ehl-i dünyaya bakar, ehl-i gafletin mel’abegâhıdır." İzah eder misiniz?
- Ayetlerdeki gök ve yer ne demektir?
- ?Dünya hayatı oyun ve oyalamacadan ibarettir? ayeti ile?Biz dünyayı bir oyun olsun diye yaratmadık? ayetini nasıl anlamak gerekir?
- Dini oyun ve eğlence aracı edinmek nasıl olur?
- "Dünya muhabbeti bütün hataların başıdır." hadisini açar mısınız?