Dört halifeden, kendi hilafetleri döneminde bizzat savaşa katılan yalnızca Hz. Ali midir?

Tarih: 29.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Diğer üç halife bizzat savaşa katılmış mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1) İlk üç halife döneminde, Aşere-i Mubeşşereden (Cennetle müjdelenen on kişi) olanlar ve halifenin şura heyeti içinde yer alanlar, genelde savaşlara gitmemişlerdir. Çünkü onların Medine'deki görevleri daha önemlidir. Bu yüzden aşere-i mübeşşere ve şûra heyeti içinde yer alan Hz. Ali (r.a.) de ilk üç halife döneminde savaşlarda görülmez.

2) Hz. Ebu Bekir (ra) 634 yılında halife olunca, irtidat (dinden dönme) olayları çıkmış ve o ilk zaman bir askeri birliğin başında savaşmak için yola çıkmıştı. Bunu duyan Hz. Ali (ra) atına binip ona yolda yetişti ve onu yoldan geri çevirdi. Çünkü o, Hz. Ebu Bekir (ra)'in Medine'den ayrılmasını tehlikeli ve mahzurlu görüyordu. Onun şehit olması durumunda İslam’ın büyük zarar göreceğini de kendisine aktarmıştı. Hz. Ebu Bekir (ra) bundan sonra iki yıllık hilafeti döneminde hiçbir askeri sefere çıkmadı.

3) Hz. Ömer (ra) 644'te halife olunca, Medine'de yerine Hz. Ali (ra)'yi devlet başkanı vekili olarak bıraktı. Irak savaşlarında bulunmak ve savaşları yönetmek için askerlerle Medine'den ayrıldı. Ordu Sırar Suyu başına kadar ilerledi. Burada yapılan istişarede, Hz. Ömer (ra)'in başkomutan olarak askeri yönetmesinin mahzurlu olduğuna karar verildi. Bir yenilgi durumunda bunun tehlikelere sebep olabileceği belirtildi. Bunun üzerine Hz. Ömer (ra) başkomutan olarak Sa'd b. Ebi Vakkası atadı ve Medine'ye geri döndü. Başka bir zamanda halife olarak askeri sefere çıkmadı.

4) Hz. Osman da (r.a.) hilafetinde komutan olarak sefere çıkmamıştı.

5) Hz. Ali (r.a.) ise, Cemel, Sıffin ve Haricilerle yapılan Nehravan savaşında komutan olarak bulunmuştu. (Bu konuda geniş bilgi için bk. Sarıcık Murat, Dört Halife Dönemi, Nesil Yayınları, 2010.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun