Dini bilgiler öğretirken belli bir sıraya mı uymalıyız?

Tarih: 30.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Dini bilgiler öğretirken, sonda öğretilecek bilgi başa alınırsa, insanoğlu bunu kaldırabilir mi?
- Çocuk yaştaki gençlere tefsir, içtihattaki farklılıkları vermek gibi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Eğitimde Tedricilik (Derece derece ilerlemek) metodu çok önemlidir. Kainattaki en büyük İlahi kanunun tedricilik olduğu herkesçe bilinmektedir. Hiç bir şey bir anda aniden oluvermemiştir.

Kur'an-ı Kerim'in birden değil de 23. yıl gibi uzun bir zamanda inzal oluşu (inişi) , tedricilik metodunun en büyük misali, uygulanış şeklidir.

Ayrıca insan, hayvan ve bitkilerin de bu ilahi kanuna göre tedricen yaratılması da, bizim eğitimde bu metoda ne kadar dikkat etmemiz gerektiğine birer örnektir.

Bu nedenle, çocuk bilmesi gereken şeyleri bilmeli, bilmemesi gereken şeyleri vakti saati gelmeden öğrenmemelidir. Hangi yaşta hangi şeyleri öğreneceğini konunun uzmanlarına müracaat ederek, "Beş yaşında, on yaşında, bir çocuğum var ne yapayım?" gibi sorularla onların düşünceleri alınmalı, yaşların gerektirdiği dozda ve seviyede eğitim-öğretim verilmeli, rehberlikte bulunulmalıdır.

Nasıl ki bedenimiz için doğumdan gelişinceye kadar alınacak gıdalar farklıdır. Bir bebeğe her gıda verilmez ve verilmemelidir. Bunun gibi ruhumuza da ona uygun dini gıdalar verilmelidir; yoksa ruh rahatsız olur.

Eğitim alan çocuklara onların kapasitesine uygun dersler verildiği gibi, dini eğitim alan çocuklara da onların durumuna uygun dersler verilmelidir. Yoksa fayda verecek yerde zarar vermiş oluruz.

Bir elektiriği, bir makineyi, bir hastalığı onun uzmanına sorduğumuz ve ona tamir ettirdiğimiz gibi, dini eğitimi de uzmanına yaptırmak gerekir. Yoksa hem kendine hem de eğitim verdiği kimselere zarar verebilir.

Ayrıca şu konulara da dikkat etmek iyi olur:

- Verilecek şeylerin dozajının ayarlanması… Gelişigüzel ve hele eğitimci tarafından hazmedilmedik şeylerin verilmesi, faydadan çok zarar getirir.

- Verilmesi gerekli olan şeylerin çocuğa veya öğrenciye aktarılmasında sabır, kararlılık ve bıktırmayan tekrara ihtiyaç vardır. Bir verip bir kesmek ve hele sabırsızlık göstermek, panzehir yerine, zehir fonksiyonu görür.

- Verilenler çocuğa veya öğrenciye en son tesir edeceği ana kadar, ondan bir şey beklenmemelidir. Zira bu konuda gösterilecek hırs ve acelecilik, hem fıtrata aykırı, hem de hüsrana sebeptir.

- Eğitim etkisini göstermiyor diye feveran edilmemelidir. Aksine, o ana kadar yapılan şeylerin hepsi yıkılmış olur.

- Eğitimde akıl, kalp ve ruhun beraber doyurulmasına titizlik gösterilmelidir. Bu da, belli bir zaman ister ki, yapılabilsin; yoksa, ümit bağlanılan netice elde edilemez.

İlave bilgiler için tıklayınız:

Çocuk terbiyesi ve din eğitimi, Çocuklara Allah'ı nasıl anlatmak gerekir?

Mükemmel Çocuk Yetiştirmenin Üç Altın Kuralı

Çocuklara Eşit Muâmele.

Çocuk terbiyesinde şiddet ve dayak.  

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun