Denizde boğulacak kişi gibi dua edin sözü hadis mi?
- Dua eden kişinin denizde boğulmak üzere olan biri gibi dua etmesi gerekir anlamında bir hadis var mı?
Değerli kardeşimiz,
Konuyla ilgili bir rivayet şöyledir:
“İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, o zaman ancak denizde boğulmak üzere olan biri gibi dua eden kişi kurtulabilecektir.” (İbn-i Ebî Şeybe, Musannef, 6/22/29173; Hakim, Müstedrek, 4/471/8308)
Bu cami ifadeden alınacak birçok ders ve ibret vardır:
- Boğulmak üzere olan kişi ondan kurtulmak için nasıl can havliyle ve bütün gücüyle kurtulmak için yardım ister ve çırpınırsa, ahir zaman fitneleri de manevi bir deniz gibi insanların ahiret hayatlarını yok etmeye çalışır.
Bu durumda olan kişi de manevi hayatının yani ebedi ve sonsuz hayatının yok olması ve boğulması için çalışan fitne ve fesada karşı koyabilmek adına öyle çırpınmalı ve bütün gücüyle her türlü helal yolu kullanmalı. Bu da ancak hâliyle, fiiliye, kalbiyle, diliyle hasılı her şeyiyle Allah'ın emir ve yasaklarına uymakla olur ve ancak bu şekilde o denizin dalgalarından kurtulabilir.
- Dua eden kişinin, denizde boğulmak üzere olan kişinin dua etmesi gibi dua etmesi yönünde bir teşvik vardır. Boğulan kişi duasının gerçekleşeceğine inanır, sadece Allah'ın onu kurtaracağına inanarak dua eder.
Şu hâlde her Müslüman bu dünya denizinin dalgalarından kendisi ancak Allah’ın kurtaracağına inanarak ve güvenerek dua etmeli.
- Duanın kabul şartlarının başında niyet gelir. Dua eden kişi dua konusu olan şeye kilitlenmeli. İstediği şeye öyle yoğunlaşmalı ki içi kaynasın, vücudunun harareti yükselsin. Bu şiddetli niyet ve arzu ona kapıyı açacağı kuvvetle muhtemeldir.
- Duada aşırıya kaçmak, aşırı detaylara inmek, en önemli istekleri bırakıp, önemsiz şeyler istemek, mübalağa etmek, tabii olmayan süslü yapmacık ifadeler kullanarak manayı söze feda etmek duanın ruhuna uygun olmaz. Özellikle ahir zaman fitnelerinden korunmak gibi hayati önemde olan bir konu varken, sadece dünyevi konulara odaklanmak ve hayati önemi olmayan konulara takılmak ne kadar doğru olur. Boğulmak üzere olan birinin tek derdi canını kurtarmaktır.
O hâlde ahir zaman fitne ve fesat dalgaları içinde neyi isteyeceğimize ve neye odaklanacağımıza dikkat edelim.
- Diğer taraftan, bu rivayette balığın karnında dua eden Hz. Yunus Aleyhisselama bir işaret ve bu işaretten de onun gibi dua etmeye bir teşvik de olabilir.
“Yunus (as) balığın karnında iken yaptığı dua olan: 'Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni eksikliklerden uzak tutarım. Ben gerçekten (nefsine) zulmedenlerden oldum.'" (bk. Enbiya, 21/87)
Peygamberimiz (asm), “Bu duayı herhangi konuda yaparsa, Allah onun duasını mutlaka kabul eder.” buyurmuştur. (Tirmizi, Dua 82)
Özetle, dünya denizinin dağ gibi dalgaları içinde boğulmadan dalgaların üzerinde emniyet ve güven içinde selamete çıkmanın yollarını aramak gerekir. Bu da ancak Kuran ve sünnet tezgâhında dokunmuş İslam gemisidir, ona binen ve kurallarına uyan kurtulur.
Dualarımızı da ona göre şekillendirmeliyiz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Öldükten sonra mezarda ne olur?
- Hz. Yunus'un kutsal kitaplardaki kıssası nasıldır?
- Musibetlerin Misyonu: Gafletten Uyandırma, Hatadan Döndürme.
- Kamer suresi 49 ile Saffat suresi 143-144. ayetlerini nasıl tevil edebiliriz?
- Vefat edenlere gönderilecek en iyi hediye nedir?
- Bazı ayetlerde geçen "semavat ve arzın yedi kat olması" ifadelerini nasıl anlamalıyız?
- Yunus suresi, 11 ve 12. ayetlerde geçen “kafa tutmak” “azmak” “duayı terk etmek” ne anlama gelir?
- Hz. Nuh'un, azgın dalgalar arasında oğlunun sesini duyması imkansız değil midir?
- Kuantum ne demektir? Kuantum düşünce tekniğini islama göre nasıl açıklayabiliriz?
- Hz. Yunus'un balığın karnında haşre kadar mı kalacaktı?