Dayanamayacağın noktada sakın pes etme, orası kaderinin değişeceği yerdir, sözü ne demektir?

Tarih: 19.01.2019 - 20:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- ​Hz. Mevlana’ya dayandırılan bir söz var:
"Her şeyin üstüne gelip seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde sakın pes etme, çünkü orası kaderinin değişeceği yerdir."
- Bu sözle ne demek isteniyor?
- Yazılan kaderimizin değişmesini önleyip yeni kadere engel olmak anlamı mı çıkıyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Mevlana’nın ilgili sözünü şöyle açıklamak mümkündür:

“Dayanamayacağın noktada sakın pes etme, orası kaderinin değişeceği yerdir.” ifadesinde yer alan “KADER” kelimesini iki anlamda düşünebiliriz:

Birincisi: Halk arasında kullanılan şekliyle “durum, hal, vaziyet” manasına gelir. Buna göre, ilgili ifadeyi şöyle anlayabiliriz:

“Dayanamayacağın noktada sakın pes etme, orası kaderinin / durumunun, vaziyetinin değişeceği yerdir.”

İkincisi: Bildiğimiz ilahi takdir manasındaki hakiki kaderdir. Kader konusu sitemizde açıklanmıştır, bakılabilir.

Yine de burada şunu diyebiliriz ki, kader genel anlamda iki çeşittir:

Biri, Allah’ın sonsuz ilminin bir nevidir. Allah bir şeyin nasıl olacağını biliyorsa, onun bu ezeli ilmine aykırı gerçekleşmesi imkânsızdır.

Biri de levh-i mahfuzun küçük dosyaları hükmünde olan levh-i mahv ispat gibi bazı kitabelerde yazılı olandır. Bu şartlı takdir olduğu için silinmesi, değişmesi veya sabit kalması, o şartlara bağlıdır. (Bunun hikmeti de daha önce sitemizde açıklanmıştır).

Bu hangi manada kullanılırsa kullanılsın, bu ifadede şu husus kastedilmiş olabilir:

Son nokta, sıkıntının son sınırıdır. İmtihana tabi olan insanın bu imtihanda test edilen yönlerinden biri, onun Allah ve ahiret hayatına dair imanı, Allah’a tevekkülü, sabrı ve ilahi rahmete olan ümididir.

Bir de bu imanına paralel olarak gelişen iradesidir. İnsanın artık “dayanacak gücüm kalmadı...” dediği yerde, imtihanın da sona ermek üzere olduğunu gösterir. Bunu birkaç madde halinde açıklamaya çalışacağız:

a. Bu son nokta, kişinin durumunu değiştirecek bir sabır kavşağıdır. Kişi pes etmeden biraz daha dayansa düzlüğe çıkabilir.  

b. “İnsanlar ‘İman ettik’ demekle artık serbest bırakılıp daha imtihan edilmeyeceklerini mi sandılar? Andolsun ki; biz, onlardan öncekileri de imtihan ettik.  Allah, elbette samimi olanları ortaya koyacak ve yalancıları da ortaya çıkaracaktır.” (Ankebut, 29/2-3) mealindeki ayette, insanların hayatta oldukları sürece imtihana tabi olacaklarına dikkat çekilmiştir.

İşte o andaki sıkıntının zirve yapması, imtihanın da sona gelindiğinin göstergesi olabilir. Bu sebeple, biraz daha sabır ve iradenin güçlendirilmesi, imanın gücüyle tevekkül edip dayanması, onu imtihandan başarılı kılabilir.

c. Gece karanlığının yoğunlaşması, gün ağarmasına bir işaret olduğu gibi, imtihanın şiddetlenmesi de soru ve sorunun biteceğine bir sinyal olabilir.

İmanlı bir şuur, samimi bir tevekkül, sabırlı bir irade, bu sınır kavşağında biraz daha direnç gösterip, teenni ile hareket ederse, sınavdan başarıyla çıkabilir.

Mevlana’nın söz konusu ifadesinden bu gibi dersler ve mesajlar çıkarılabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ata ve Levh-i Mahv ve İsbat nedir? Levh-i Mahv ve İsbat levhasının ...
Yapılan dualar kaderi nasıl etkiliyor; dua ile kader değişir mi ...
İnsan kendi kaderini kendisi mi çiziyor? Bir insanın kaderi değişebilir ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun