Cüz-i iradenin harici bir vücudu var ve bu her türlü etkiden bağımsız mıdır?
Değerli kardeşimiz,
İnsan hem hayır hem de şer işlemeye kabiliyetli olarak yaratılmıştır. Bu durum imtihanın gereğidir. İnsan melekler gibi yalnızca hayır işlemeye kabiliyetli olarak yaratılmamıştır. Bu sebeple de, iradesini hayır işlemek üzere kullanan insan meleklerden daha üstün olmaktadır.
Allah insana hayrı da şerri de ayırt edecek cihazlar vermiştir. Seçim yapma konusunda da serbest bırakmıştır. Atmaca kuşunun serçeye musallat olmasıyla nasıl ki serçenin manevra kabiliyeti artıyorsa, insana da nefis musallat olduğu içindir ki maneviyatta terakki etmesine sebeb oluyor. İnsanı şerre teşvik eden etkenler olmasa melek gibi makamı sabit olurdu. Nefis ve şeytanın insana musallat olmasıyla insan imtihana tabi tutulmakta ve iradesini doğru kullanırsa meleklerden de üstün bir makam kazanmaktadır.
Her ne kadar insanı şerre teşvik eden etkenler olsa da, insanın iradesi üzerinde bir bağlayıcılıkları yoktur. İnsan hür iradesiyle tercihini yapar. Hiç bir etken hayır konusunda insanın iradesini bağlamaz.
İnsanı hayra da, şerre de teşvik eden etkenler bulunmaktadır. Ancak yine insan iradesini kullanarak hayra teşvik eden etkenlerden yüz çevirip şerre koşarsa, bu durumda, şer etkenlerin o insanın iradesini bağladığı anlamına gelmez.
İlave bilgi için tıklayınız:
İnsana irade sıfatı niçin verilmiştir ve bu sıfat nasıl kullanılmalıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cehenneme giden insanların ne suçu var, Allah onları cehennemlik olarak yaratmışsa onların suçu nedir? Bize verilen özellikleri hep Allah verdi. Ve kömür gibi ruhlar cehennemde yanacaklar. Ama onlara o mahiyeti veren Allah...
- İnsanın iradesini de Allah yarattığına göre, Allah insanın günah işlemesine neden müsade etmektedir?
- Cüz'î iradenin istemesi ve Allah'ın yaratması ne demektir?
- İnsandaki MAOA geni, insanı saldırgan yapıyorsa, insanın ne suçu var?
- Nisbi ve itibari emirler ne demektir?
- İnsanın iradesi veya kimyası günaha neden sevaptan daha çok meyilli?
- Nisbi ve itibari emirler ne demektir? İnancımıza göre, cüz-i iradenin harici bir varlığı olmadığı, yani nisbi ve itibari olduğu söyleniyor. Buna göre cüz-i irade mahluk değil midir?
- Hayatımızda külli irade ile cüz-i iradenin etkisi nasıl değerlendirilmelidir?
- İrademiz özgür müdür?
- Cebri Mutavassıt ile Tefviz Mutavassıt arasındaki farklar nelerdir?