Cemaat yetişsin diye namazı geciktirmek uygun mu?
- Akşam ezanı okunduğu gibi kılınması mı gerekir?
- Cemaat yaparken abdest alan kişileri beklemek namazın tutumuna aykırı mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Câbir b. Semure demiştir ki; "Bilal (r.a.) ezanı okur, sonra (Peygamberin gelmesini) beklerdi. Hz. Peygamber (asm)’ın evinden çıktığını görünce de namaz için kamet getirmeye başlardı.” (Müslim, Mesacid 160; Ebu Davud, Salat, 43; Tirmizî, Salât 29)
Bu hadis rivayetine göre, vakit müsait olduğu takdirde müezzin, kamet getirmek için imamın gelmesini beklemekle mükelleftir.
Ebu Davud ve Beyhâkî'nin rivayet ettiği bir hadisi şerif de şöyledir:
"Hz. Peygamber (asm), ezan okunduktan sonra evinden çıkar mescide gelirdi. Mescide gelen cemaatin az olduğunu görünce, halk mescitte tamamen toplanıncaya kadar oturur, sonra da namazı kıldırırdı.” (Ebu Davud, Salat, 45; Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, h.no: 2283)
Bu iki rivayet arasında bir fark yoktur. Çünkü Peygamberimiz (asm) bazen öyle bazen de böyle yapardı.
Bu hadis-i şerif ezandan sonra hemen kamet edilmeyerek bir müddet beklemenin meşru oluşuna delildir. Beklenilmediği takdirde ise bilhassa evi uzak olan kimselerin cemaat sevabından mahrum olmaları söz konusudur. Kameti biraz geciktirmekle Müslümanların cemaate yetişmelerine yardım edilmiş olur ki, bu iyilikte ve takvada yardımlaşmak anlamına gelir.
Ancak cemaati beklerken, camideki mazeretlilerin ve ihtiyarların da durumunu göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca, akşam namazı vakti gibi zamanın kısa olduğu durumlarda, namaz vaktinin çok gecikmemesine de dikkat edilmelidir.
Özetle:
- Bir namaz vakti girdikten sonra, cemaate yetişmeleri için abdest alan kişileri beklemek namazın tutumuna aykırı olmaz. Zira imamın, vakit girer girmez namaza durmayarak cemaatin yetişmesini ve çoğalmasını beklemesi caizdir.
- Cemaat çoğaldığı zaman imam namaza başlamakta gecikmemelidir. Bu husus bilhassa çarşı camilerinde ve bu özelliği taşıyan mescidlerde daha büyük önem kazanır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Eşime hitap ederken, karı demek uygun mu?
- Namazı bozan şeyler kara köpek, eşek, domuz ve kadındır hadisini açıklar mısınız?
- Farz namazını kılmış isek, daha sonra cemaatle namaz kılınmaya başlanınca, onlara uymamız hakkında bir hadis-i şerif var mı?
- Cemaatle namazda safların sıklaştırılması hususundaki rivayetleri aktarır mısınız?
- Evde cemaatle mi kılayım yoksa camiye mi gideyim?
- "İmam namazı doğru kıldırırsa..." anlamında hadis var mıdır?
- Eve girildiğinde iki rekat namaz kılmak sünnet midir?
- Akşam namazının farzından önce iki rekat sünnet kılabilir miyiz?
- Namazdan sonra üç defa istiğfar çekilmesi ile ilgili hadis var mıdır?
- Hangi sebeple bazı imamlar daha kamet getirilirken namaza başlamaktadır?