Camilerde imamın cemaatten yüksek bir yerde namaz kılmasının hikmeti nedir?
Değerli kardeşimiz,
İster namaz kılmayı cemaate göstermek gayesiyle olsun, ister başka maksatla olsun, imamın cemaatten bir arşın ve daha fazla yüksekte durması mekruhtur. Çünkü Huzeyfe ve Ebu Mesud hadisinde rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdu:
"Kişi bir topluluğa imam olduğu zaman, cemaatin bulunduğu yerden daha yüksek bir yerde durmasın."1
İbni Mesud imamın cemaatten yüksek bir yerde durmasını yasakladı. Yine Hanefi, Maliki ve Şafiilere göre, cemaatin imamın bulunduğu yerden bir arşın kadar yüksek yerde durmaları mekruhtur. Bu mezheplere göre her iki halde de kerahet, imamla birlikte, cemaatten en az bir kişinin bulunmaması ile kayıtlandırılmıştır. Eğer imamla birlikte cemaatten bir veya daha çok kişi bulunursa mekruhluk yoktur.
Malikiler bu meselede cuma namazını istisna tutmuşlardır. Çünkü onlara göre mescidin üstünde cuma namazı kılmak batıldır. Nitekim Şafiilerle birlikte, zaruret veya bir ihtiyaca dayalı olarak yahut cemaate namazın nasıl kılındığını öğretmek maksadı ile imamın yüksek bir yerde namaz kılmasını da istisna etmişlerdir. Böyle bir namaz onlara göre caiz olur. Fakat imam veya cemaat bu yükseğe çıkmaktan kibirlenmeyi kastetmişlerse, hem imamın hem de cemaatin namazı batıldır. Çünkü kibir namaz ile çelişen bir davranıştır.
Hanbelilere göre, kerahet imamdan daha aşağıda namaz kılanlara mahsus olup, imamla aynı seviyede yahut daha yüksekte namaz kılanlar için kerahet yoktur. Çünkü bu mana imamdan daha aşağıda kılanlar için bulunmakta olup, bunların dışında kalanlar için böyle bir mana yoktur.
Hanbeli ve Malikilere göre, minber basamaklarından bir basamak, yani bir karış, yahut bir arşın kadar yüksek bir yerde imamın namaz kılmasında beis yoktur. Nitekim Malikiler de namazın nasıl kılındığını cemaate öğretmek zarureti dolayısıyla imamın yüksek bir yerde namaz kılmasını istisna etmişlerdir. Çünkü Sehl hadisinde rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (asm) minberin en alt basamağı üzerinde namaz kılmıştır.2
Dipnotlar:
1. Bu hadisi Ebu Davud rivayet etmiştir.
2. Buhari ve Müslim rivayet etmiştir.
(bk. Prof. Dr. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İstihareye uyarak bir iş yaptığımızda mesul olur muyuz?
- Şafi mezhebine göre imamlık ile ilgili hükümler nelerdir?
- İmamla ona uyan cemaat arasında bir duvar bulunursa namaz sahih olur mu? Cemaatle namaz kılarken imama uymaya engel olan sebepler nelerdir?
- Cemaatle namaz kılarken cemaatin de yapması gerekenler nelerdir?
- İmam bayılırsa arkasındaki kişi imamlığa geçmeli midir?
- Şafii Mezhebi'ne göre cuma namazı hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
- Cemaatle namaz kılmak / kıldırmak için imamda bulunması gereken vasıflar nelerdir?
- Şafi mezhebine göre Cuma namazı ile ilgili hükümler nelerdir?
- Camide cemaatle namaz kılındıktan sonra, ikinci bir imam aynı mihrapta cemaatle namaz kıldırabilir mi?
- Cemaatle Namaz Konusunda Bir Müslümana Lazım Olan Bilgiler