Peygamberlere Yapılan Yanlış Talepler


Peygamberlerden yanlış talepte bulunanları Kur``an kınıyor. Şöyle ki: A``raf sûresinin 138. âyetinde Cenab-ı Hak meâlen şöyle buyuruyor: "İsrailoğullarını denizden geçirdik, orada kendilerine mahsus bir takım putlara tapan bir kavme rastladılar. Bunun üzerine "Ey Musa! Onlara ait tanrılar gibi bizim için de bir tanrı yap!" dediler. Musâ, "Gerçekten siz cahil bir toplumsunuz" dedi ve devam etti:

"Şüphesiz bunların (Amalika kavminin) içinde bulundukları (din) yıkılmıştır. Ve yapmakta oldukları da batıldır.


Mûsa dedi ki: Allah sizi âlemlere üstün kılmışken, ben size Allah``dan başka bir tanrı mı arayayım?"1


Şimdi bakın içimizde birileri ne istiyor. Arapça Kur``an``ın yerine Türkçe Kur``an, Arabça ibadetin yerine Türkçe ibadet, Arabça ezanın yerine Türkçe ezan.


Hz. Peygamber``in bu hususta bir sözü var mı? Yok, bir tatbikatı var mı? Yok, 1400 sene içerisinde böyle bir tatbikat görülmüş mü? Yok. İşte bu taleb İsrailoğullarının Hz. Musa (a.s)``dan istedikleri şeye benziyor. Onların Hz. Musa (a.s)``dan âlemlerin Rabbi olan Allah var iken bir ilah istemeleri ne kadar yanlışsa, içimizden birilerinin de Hz. Muhammed (a.s)``in dilinde ve dininde olmayan şeyleri istemeleri o kadar yanlıştır.


Yunus sûresinin 15. âyeti de günümüze ışık tutmakla bir çıban haline gelmiş tartışmalara âdeta bir neşter vurmaktadır. Şöyle ki: Yüce Allah mealen şöyle buyuruyor:

"Âyetlerimiz onlara açık açık okununca bizimle karşılaşmayı ummayanlar, Peygambere şöyle dediler: "Bize bundan başka bir Kur``an getir veya bunu değiştir."


Neden bunu istediler? Çünkü Kur``an onların yaptıkları ayıpları, yolsuzlukları, hırsızlıkları, haksızlıkları, ahlaksızlıkları kınıyor, vazgeçip Allah``a ibadet etmeye, ahlaklı ve faziletli yaşamaya davet ediyordu. Onun için Peygamberin karşısındakiler keyfimizi rahatsız etmeyen bir Kur``an getir dediler.


Yüce Allah Habibi adına âyetiyle meâlen şöyle cevap verdi:

"Habibim! Onlara de ki: Kur``an``ı kendiliğimden değiştirme yetkisine sahip değilim. Ben dahi ancak bana vahyolunana tabi oluyorum. Eğer Rabbime karşı gelsem, büyük günün azabından korkarım."2


Bu âyetten de çıkaracağımız çok büyük ders ve ibretler var. Nedir onlar? dilerseniz şöyle sıralayalım:

1. Mevcud Kur``an``dan başka bir Kur``an isteyenler, yahut Allah``ın gönderdiği Kur``an``ın Türkçe Kur``an ve Türkçe ibadet gibi yaygaralarla tahrif ve tebdilini isteyenler Allah``a kavuşmayı ummayan kimselermiş, yahut bunlar Allah``a ve âhiret gününe inancı olmayanların kopardığı fırtınalarmış.

2. Kur``an``ın Allah``ın kitabı olduğu ordan belli ki, Hz. Muhammed (a.s) gibi geçmiş ve geleceklerin en üstün insanına onu değiştirme yetkisi verilmemiştir. Bir harf eksiltme veya artırmaya mezun kılınmamıştır.

3. Sadece, Kur``an``a uyma ve onu uygulama görevi ile mavazzaf kılınmıştır.

4. Hz. Peygamber``in Allah``ın kelâmını gerek okumada, gerek anlamada veya gerekse uygulamada bir yanlış yapmaktan Allah``a karşı gelip büyük günün azabından korkması, bu hususta hassasiyeti olmayanlara, Kur``an``ı ve dini keyiflerine uydurmak isteyenlere ne büyük derstir.


Kaynaklar:

1. A``raf, 7/138-140.

2. Yunus, 10/15.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun