Kur'an indirilmeden önce Kadir Gecesi var mıydı? Yoksa Kur'an o gece indirildiği için mi bu geceye Kadir Gecesi denildi?

Kadir Gecesi'nin iki özelliği göze çarpmaktadır.

Birincisi; Allah’ın ezelî ilminde yer alan plan doğrultusunda, yıllık ilahi mukadderat listesinin ilgili meleklerin eline verilmesi ve uygulanmaya konulmasıdır. Surenin dördüncü ayetinde gecenin bu özelliğine vurgu yapılmıştır. Bu özellik, önceden var olup devam eden bir husustur. Bu bakımdan da bu gece büyük bir öneme haiz olmakla beraber insanın bilgisine sunulmadığı için insanlarla açıktan bir alakası söz konusu olmamıştır.

İkinci özelliği: Bu gecede Kur’an’ın indirilmiş olmasıdır. Bu gecenin bu sebepten ötürü kazandığı değer, onu bin aydan / seksen üç küsur yıldan daha hayırlı bir konuma getirmiştir. Bu özellik hem insanın bilgisine sunulmuş, hem değeri açıklanmış, hem de bu gecede yapılan iyi işlerin sahibine çok büyük sevaplar kazandıracağı belirtilmiş olmakla, insanları doğrudan ilgilendiren mümtaz bir zaman dilimi özelliğine sahip kılınmıştır.

Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi, Kadir Gecesi'nin -insana yönelik- kadr-u kıymetini arttıran Kur’an’ın  bu gecede inmiş olmasıdır.

Denilebilir ki, bu gecenin birinci özelliği, tekvinî güzelliğine, ikinci özelliği ise teşriî güzelliğine işaret etmektedir. Surenin ilk üç ayetinde bu teşriî özelliğinin insan için baha biçilmez güzelliğine vurgu yapılmıştır

İlave bilgi için tıklayınız:

Kadir Suresi'ndeki "kadr" ne anlama gelmektedir? 

- Kadir Gecesi'nin Önemi.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun