Biz her canlıyı sudan yarattık ayeti evrimle bağdaşır mı?

Tarih: 26.07.2023 - 10:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- “Biz canlı her şeyi sudan yarattık." (Enbiya, 21/30) mealindeki cümle evrimle bağdaştırılabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evrimden neyi kastediyorsunuz?

- Tekâmül, tahavvül, tebeddül ve terakki gibi terimleri söylemek istiyorsanız onlar kanundur.

- Eğer evolüsyon manasında, yani bir canlı türünden bir başkasının meydana gelmesi şeklinde bir değişim kastediyorsanız öyle bir değişim yoktur. Allah her canlı türünün genetik yapısını çok muhafazalı yapmıştır.

Bazılarının iddia ettikleri gibi at değişerek it olmuş değildir. Allah isterse attan iti yaratabilir. Ama böyle bir kanunu yoktur.

Her türün sahip olduğu genetik potansiyel gen havuzu ile ifade edilir. Mesela, bütün insanların genetik yapısı bir havuz gibi, kabul edilir. Bu havuz içinde evlenmelerle insanlar arasında bazı küçük farklılıklar ortaya çıkar. Buna variyasyon, yani değişiklik denir. Ama bu değişiklik insan havuzu içindedir. Yani bütün insanlar fotokopi kağıdı gibi birbirinin aynı değildir. Ama neticede hepsi de insan türü içindedir. Diğer canlı türleri de böyledir.

İlk insan Âdem babamız topraktan yaratılmıştır. Daha sonraki insanların, bitkilerin ve hayvanların yaratılışları sperm ve yumurtadandır. Yapı itibariyle insanın yüzde yetmişi sudur. Hüküm ekseriyete göre ifade edildiği için, bütün canlıların yaratılışlarında hâkim su olduğu için böyle bir ifade tarzı kullanılmış olabilir.

Bir diğer manası da kâinatın ilk yaratılışında toprak ve kayaların sudan yaratılmış olmalarından dolayı böyle bir ifade de kullanılmış olabilir.

Bu husus Risale-i Nur Külliyatında Sözler kitabının 22. Pencere’sinde şöyle dile getirilir:

“Arzın evvel-i hilkatine (ilk yaratılışına) bakıyoruz ki, mâyi (sıvı) hâline gelen bir madde-i seyyâleden (akıcı maddeden) taş ve taştan toprak halk edilmiş. Mâyi (sıvı) kalsaydı, kabil-i süknâ olmazdı (yerleşmek mümkün olmazdı). O mâyi taş olduktan sonra demir gibi sert olsaydı, kabil-i istifade olmazdı (ondan istifade edilmezdi). Elbette buna bu vaziyeti veren, yerin sekenelerinin hacetlerini gören bir Sâni-i Hakîmin hikmetidir.”

Burada konu gayet açık şekilde anlatılmıştır. Allah, ilk olarak Peygamberimizin (asm) nurunu halk ediyor. Bu durum fen sahasında gaz bulutu şeklinde tarif edilmeye çalışılıyor. Ondan su, sudan taş ve toprak yaratılıyor. Onun için “Bütün canlıları sudan yarattık.” buyruluyor.

Evrim konusunda detaylı bilgi için tıklayınız:

İnsan doğrudan çamurdan mı yaratıldı?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun