Günümüz, yirmi dört saatimiz nasıl olmalı?

Tarih: 17.08.2006 - 09:07 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir Müslümanın en kısa zaman dilimini, saatini, gününü, haftasını, ayını, yıllarını kısaca ömrünü neye göre belirlemeli, sorusuna verilecek cevaba göre yaşamalıdır.

Bu soruya verilecek cevap doğru olursa, yapılacak şeyler de doğru olur. Eğer cevap yanlış olursa o zaman her şey de yanlış olur. Çünkü terazi veya ölçek hatalıysa taratacağı her şey yanlış ve hatalı olur.

Demek ki, önce doğru cevabı bulmalıyız.

Bu sorunun cevabını Rabbimiz şöyle haber veriyor:

"Ey Resulüm, de ki: Ey insanlar, eğer Allah’ı seviyorsanız, gelin bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah gafurdur, rahimdir (çok affedicidir, engin merhamet ve ihsan sahibidir)." (Âl-i İmran, 3/31)

Şu halde bir Müslümanın hayat ölçülerini belirleyen Hz. Peygamber (asm) Efendimizin hayatıdır. Bunun için de ilk olarak Efendimizin hayatını öğrenmek, özellikle helali haramı, farzı, vacibi, sünneti, mubahı, mekruhu, tahrimen mekruhu, haramı tanımalı ve bilmeliyiz.

Alimlerimiz, fıkhı, kişinin lehine ve aleyhine olan şeyleri bilmesidir, diye tarif ederler. Bunun en kısa yolu de elbette bir ilmihali anlayarak okumak ve okuduklarımıza uygun yaşamaktır.

Burada dikkat etmemiz gereken bazı ölçüleri verelim:

İnsan, Allah yarattığı en mükemmel bir makine gibidir, bu insan makinesinin sağlıklı ve verimli çalışması Kuran kitabını göndermiş, nu Kuran kitabını gönderdiği Elçisine de uygulama yollarını ve yünlerini bizzat yaptırmış bizim de onu rol model yapmamızı istemiştir.

Peygamber Efendimize uymamız gerekenleri de şöyle özetlemek mümkündür:

Farz olanları: Allah’ın mutlaka yapmamızı veya terk etmemizi istediği her şeydir. Allah’ın emir ve yasaklarını en iyi şekilde uygulayıp örnek olan Peygamberimiz (asm)'dir. Biz de ona uymak suretiyle en üst seviyede Peygamberimize (asm) uymuş oluruz. Namaz kılmak, oruç tutmak, zina etmemek, haram yememek gibi.

Vacip olanlar: Dinimizin vacipleri. Mesela gece namazını üç rekat olarak kılmak vaciptir.

Nafile olanlar: İbadetleri yaparken farz ve vaciplerin dışındaki yaptığımız şeylerdir. Mesela namaz kılarken Kur’an'dan bazı süreleri okumak farz, ama sübhaneke duasını okumak nafiledir.

Adab olanlar: Bunlara da edeb diyoruz. Yemek yerken, yatarken, camiye, tuvalete girip çıkarken, vb... günlük işlerimizi yaparken Peygamberimize (asm) uyarsak o işi adabına uygun yapmış oluruz.

Demek ki Peygamberimizin hayatını, farz, vacip, nafile ve adap diye ayırabiliriz. Bunların en yükseği ve en faziletlisi bu sıraya göredir. Bunu bir insanın vücudu gibi düşünebiliriz. İnsanın yaşaması için gerekli organları vardır. Beyin, kalp, kafa vs...

İşte iman etmemiz gereken esaslar da ruhumuzun beyni kalbi gibidir. Vücudumuzun gözü, kulağı, eli, ayağı vesaire duyu organları vardır. Farzlar da bunun gibidir. Ruhumuzun gözü, kulağı, eli, ayağıdır. Farzları yapmayan elsiz, ayaksız, gözsüz, kulaksız bir insan gibi eksiktir. Vücudumuz da bir de parmak, kaş, saç gibi güzellikler ve süsler vardır. Bunlar olmasa da yaşarız. Ama olduğu zaman daha mükemmel insan oluruz. Bunun gibi sünnetin nafile ve adab kısımları da ruhumuzun süsü ve güzelliğidir. Yapsak çok sevabı var, yapmasak günahı yok. Bir insan benim saçım, kaşım olmasa da olur demeyeceği gibi sünnetleri de yapmamamız gerekir gibi bir iddia da bulunmamalıdır. 

Özetlersek, farz ve vacip kısımlar mutlaka yapılması gereken sünnetlerdir. Nafile ve adap kısımlar ise yaparsak çok sevabı var. Haramların durumunu sorarsan o da vücudunuzu aids, zehir ve ateş gibi öldürücü şeylerden koruduğumuz gibi ruhumuzu da öldürücü ve zehirleyici haramlardan korumamız gerekir.

Anlık, saatlik, günlük… hayatımızı Peygamber Efendimizi gibi yaşamalıyız, bunun için de -hayatımızla ilgili olanları başta olmak üzere- dinimizin kurallarını öğrenip ona göre yaşamalıyız.

En kısasından en uzununa kadar, dünyada, kabir hayatında ve ebediyet alemlerinde, hayatımızın saadetini ve mutluluğunu istiyorsa;

- Hayatımızı iman ile hayatlandıralım.
- İbadetlerle güzelleştirelim.
- Günahlardan sakınmakla da koruyalım.

İlave bilgi için ntıklayınız:

Peygamberimizin yirmi dört saati, yani bir günü nasıldı, nasıl yaşardı?

Müminin günü nasıl olmalıdır? Peygamber Efendimiz'in bir günü nasıldı?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun