Bir Müslüman bir gayri müslimin hakkını yediğinde, bunun sonucu ahirette ne olacaktır?
Değerli kardeşimiz,
Kul hakkı, kişinin kendi hakkı olduğu için, gerek Müslüman olsun gerek gayri müslim olsun buna riayet etmeleri gerekir. Haksızlık yapan kişi kim olursa ahirette bunun hesabını verecektir.
İmâm-ı Âzam ile İmâm-ı Muhammed'e göre Müslüman olmayan bir memlekette bulunan bir Müslümanın, Müslümanları aldatıp mallarını çalması veya gasb etmesi caiz olmadığı gibi, gayri müslimlerin mallarını da çalması veya gasb etmesi caiz değildir. Çünkü İslâm dini müsamaha ve fazilet dini olduğu için hiyâneti, aldatmayı, gayri ahlâkî ve çirkin şeyleri her yerde yasaklamaktadır.
Hatta bir kimse meselâ Avrupa'ya giderse, orada devlete veya şahsa ait bir şey bulursa, onu sahibine vermeye mecburdur. (bk. Hidâye, 2/66)
Bir Müslüman gayri müslimin hakkını yemişse, ahirette hesaba çekilecek ve yediği hak nisbetinde gayri müslime ya sevabından verecek veya onun günahlarından üstlenecektir. Eğer gayri müslim hakkını helal ederse üzerine rahmet-i ilahiyi celbedecek, bu durumlar da kafirin cehennemdeki azabının hafiflemesine sebep olacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamber Efendimiz mucize gösterirken yanında kimse var mıydı?
- Kuran'da bir ayette sekiz çift hayvan yaratılmasından bahsedilmektedir. Bununla kastedilen nedir?
- İlk yaratılan Peygamber Efendimiz'in nuru mudur?
- Al-i İmran Suresi 50. ayetinde Hz. İsa (a.s.) hakkında Yahudilere haram kılınan bazı şeyleri helal kılmak için gönderildiği buyurulmaktadır. Neler helal kılınmıştır?
- Gurre (diyeti) nedir, ne zaman verilir, kim verir ve kime verilir?
- ADÂLET
- Sorularla İslamiyet Değerlendirme Anketi
- "Namaz kılmaya zamanım yok, çok çalışıyorum" diyenlere nasıl cevap verebiliriz?
- Selahaddin Eyyubi Türk müdür, Kürt müdür; hayatı ile ilgili bilgi verir misiniz?
- "İnsanlara akıl seviyelerine, istidat ve durumlarına göre hitap edin." hadisinden hareketle, muhatabın seviyesine göre konuşmanın ölçüsü nedir?