Bir koca eşine, "Benden habersiz dışarı çıkarsan benden boşsun." diye bir şart koşarsa, bu olay gerçekleşmeden şartını geri alabilir mi? Şartı geri alma diye bir hak yok ise ne yapılmalıdır?

Tarih: 17.10.2011 - 09:22 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Boşanma şartını geri alma diye bir hak yok ise, bu durumda ne yapılmalıdır?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu sözü söyleyen kişinin "şartını geri alması" söz konusu olamaz.

Kişinin "şart olsun" sözünün hükmü, kullanılış amacına ve örfe göre değerlendirilir. Bu ifade bazı yörelerde yemin, bazı yörelerde boşama amacıyla kullanılmaktadır.

Buna göre;

1. Sözünü ettiğiniz kişi, eşine "Benden habersiz dışarı çıkarsan benden boşsun." sözüyle boşama kastetmişse, şartın bağlandığı eylemi yaptığında, eşi bir talakla boş olmuş olur. Bu durumda iddet içerisinde yeni bir nikâha gerek olmaksızın, iddet bittikten sonra ise, yeni bir nikâhla evlilik geriye kalan iki nikâh bağıyla sürdürebilir.

Âdet gören kadının iddeti, üç defa âdet görüp temizlenmesidir. Hamile kadının iddeti, doğum yapıncaya kadar devam eder. Âdetten kesilmiş kadının iddeti ise, boşandığı tarihten itibaren üç aydır.

2. Bu sözü söyleyen kişi, bu sözüyle yemin kastetmişse, bundan dolayı boşama meydana gelmez. Şartın bağlandığı eylem yapıldığında yemin bozulmuş olacağınızdan, yemin kefareti ödemesi gerekir.

Yemin kefareti, on fakire birer fıtra miktarı veya bir fakire, on ayrı günde her gün birer fıtra miktarı para vermektir. Buna gücü yetmeyen fakir kimsenin ise, ara vermeden üç gün oruç tutması gerekir.

3. Bu tür ailevi meselerin karşılıklı konuşarak şifahi görüşülmesinin daha yararlı olacağı kanaatindeyiz. Bu itibarla, bu sözü söyleyen kişinin bağlı bulunduğu il/ilçe müftülüklerine giderek şifahi görüşmesi daha uygun olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun