Besmeleyi yedi gün okuyanın zekası açılır mı?
- Bu yazının doğruluk payı var mıdır?
- Bir kimse Besmele-i şerifi bir kaptaki suya 786 defa “Bismillahirrahmanirrahim.” diyerek okur da anlayışı kıt ve zekası kıt olan kişiye 7 gün boyunca güneş doğarken bu sudan içer veya içirilirse, zekası kuvvetlenir ve her işittiğini ezberleyeme başlar.
Değerli kardeşimiz,
Bu anlamda bir rivayet bulamadık. Ancak bazı âlimler, bunu bir tecrübe olarak nakletmişler. (Ahmed ed-Direbi, el-Mücerrebat, s. 6)
Demek ki, bu uygulamayı tecrübe eden bazı kimseler bunun faydasını görmüşler, ancak bu durum her okuyan kimsenin bunu elde edeceği anlamına gelmez.
İslam dinine göre her işe besmele ile başlamak önemlidir. Yapılacak olan işe besmele ile başlamak ise şu anlama gelmektedir:
Besmeleyi çeken kişi, yaptığı işin cinsine uygun bir takdir yaparak örneğin; Allah’ın adı ile bu işe başlıyorum, (başlamak anlamında), onun adı ile yiyorum, onun adı ile okuyorum tarzında Bismillahirrahmanirrahim ifadesini söylemiş olur. Bir işin başında besmeleyi çekmenin, o işin bereketli olmasına vesile olacağını hadiste bildirilmiştir:
“Besmele ile başlanılmayan hiçbir işin sonu gelmez, o iş bereketsiz olur." (Acluni, Keşfu’l-Hafa, 2/174)
Özetle, besmele her hayırlı işin başında okunur ve manasına uygun bir şekilde yaşanır. Besmele ile dua etmek de ibadettir. Her ibadetin de sevabı vardır. Ancak yapılan duaların bu dünyada aynısının verilmesi Allah'ın lütfuna bağlıdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Duadaki ince sır nedir? Her dua kabul olur mu?
- “Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir ...
- Dua okuduğumuzda hiçbir şey unutmaz mıyız?
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Abdesti olmayanın namazı da yoktur. Üzerine besmele çekmeyenin abdesti yoktur, hadisinin sıhhati nedir?
- "Biz dahi, 'Bismillâh' demeliyiz. Allah nâmına vermeliyiz. Allah nâmına almalıyız. Öyle ise, Allah nâmına vermeyen gàfil insanlardan almamalıyız." Besmeleyi dil ile söylemediğimiz zaman, Allah namına alıp vermiş olmaz mıyız?
- Besmele, Kur'an-ı Kerim'de tek başına bir ayet midir?
- HAMDELE
- "Biz dahi ona başlarız" denilip neden "Biz dahi onunla başlarız" denmiyor? Buradaki "Biz"den kasıt kimler olabilir?
- Besmele nedir? "Besmele her kitabın anahtarıdır." diye bir hadis var mıdır?
- Birinci Söz'de "Bismillah her hayrın başıdır." deniliyor. Bazen besmeleyle başladığımız işlerden hayır görmediğimiz de oluyor; bunu nasıl yorumlarsınız?
- Kızıl İ'caz'da "Bismillahtaki BE konuşma içindir, yardım istemek için değildir." deniyor. İşaratü'l-İ'caz'daki "ب harfinden müstefad olan اَسْتَعِينُ" ile vech-i tevfiki nasıldır?
- BESMELE
- Namazda Fatiha'dan önce besmele okumanın hükmü nedir? Cemaattekiler imamın arkasında sübhaneke okur mu? Başka okuyacağı şeyler de var mı?