"Benim şefaatim ümmetimin günah-ı kebair (büyük günah) işleyen kısmınadır." hadis-i şerifi nasıl anlaşılmalıdır?

tarafından Pa, 02/04/2006 - 00:00 tarihinde gönderildi
Değerli kardeşimiz,
Peygamberleri, insanlar için birer rehber, birer önder olarak gönderen Allah, onları günahsız kılmakla insanlara şu mesajı da vermiş oluyor: “Günah işlememeye bütün gücünüzle çalışın!”
Sözü edilen hadis-i şerifi bu gerçeğin ışığında değerlendirmek gerek. Bu hadisten; “şefaatin ancak büyük günah işleyenlere yapılacağını, küçük günah işleyenlerin bundan mahrum kalacaklarını” anlamaya mantıken imkân yok.
Dikkatle incelenirse, bu peygamber kelâmından şu iki büyük mesaj hemen alınabilir:
Birincisi: Bu hadis-i şerif, “büyük günah işleyenin küfürle iman arasında kalacağını” iddia eden Mutezile fırkasına en güzel bir cevap...
Diğer mesaj da şu: Şefaat izninin verilmesinden sonra, başta peygamberler olmak üzere, melekler ve salih kullar müminlerin günahlarının bağışlanması için Allah katında şefaatçi olacaklar. Bu herkesin manevî mertebesine göre gerçekleşecek... Büyük günahlar ise, Allah katında hatırı en ileri olan Peygamberimizin (asm.) şefaatiyle af edilebilecekler.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
- Peygamberimizin şefaati konusunda bilgi verir misiniz? Şefaate inamamak imani bir konu mudur?
- Şefaat dilemek ve şirk
- Hz. Peygamber kimlere şefaat edecektir? Şefaat şartları nelerdir?
- "Eğer size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız." (Nisa, 4/31) ayetini açıklar mısınız? Büyük ve küçük günah deyimi ne demektir?
- Ahirette, Kur'an-ı Kerim mi yoksa Peygamberimiz (asv) mi daha büyük şefaatçi olacak? Kur'an'ın bütün peygamberlerden daha büyük şefaatçi olacağı söyleniyor. Buna bizim peygamberimiz de dahil midir?
- Sabır ve dua müminin ne güzel iki silahıdır, sözü Hadis-i Şerif midir? Öyle ise bu hadis-i Şerifi nasıl anlamalıyız?
- "Güneş şeytanın iki boynuzu arasında doğar" hadis-i şerifi ne anlama gelmektedir?
- Kıyamet günü müminler, şefaat için peygamberlere gidecek mi?
- Kur'an'i Akıl Nedir?
- Efendimiz (s.a.v.)'in veda haccında arafattan müzdelifeye geldiğinde ümmetinin tüm günahlarının affı için yapmış olduğu duanın kabul olduğuna dair hadis-i şerifi anlatır mısınız?