Başlarından su damlar bir halde hac yapmak neden uygun değil?
- Buhari kaynaklı şu hadisi gördüm doğruluğu nedir, doğruysa açıklar mısınız?
- Hadis-i Şerifte Buyuruldu ki: Müslim ve Nesai'de gelen bir diğer rivayette şöyle denir: Ebu Musa hacc-ı temettuya fetva veriyordu. Hazreti Ömer Radıyallahu Anh ona: "Biliyorum ki Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve ashabı bunu yaptılar. Ancak ben, halkın Erak denilen yerde kadınlarla cima ederek, sonra başlarından su damlar bir halde hacc yapmaya gitmelerini uygun bulmadım" dedi. Kaynak: Müslim, Hacc 157, (1222), Nesai, Hacc 50, (5, 159)
Değerli kardeşimiz,
Bu rivayet sahihtir.
Umre yaptıktan sonra ihramdan çıkıp daha sonra hac için ihrama girinceye kadar -ihram olmadığı için- ihram yasaklarından etkilenmeyip serbest yaşamak tarzındaki hac farizasını yerine getirme şekline “Temettu” haccı denir.
Hadiste zikredildiğine göre, Ebu Musa (el-Eşari) gibi sahabiler buna cevaz verdikleri halde, Hz. Ömer buna karşı çıkmıştır. Gerekçesi ise şudur:
“Bir kimse temettu fırsatından istifade ile ERAK (veya başka bir yerde) cinsi ilişkide bulunup da sonra yıkanıp ardından da -başından su damlarken- hac yapmaya gitmesini uygun görmemesidir.”
Bu ifadede vurgulanan husus, “başından suyun damlaması” değil, haccın gereklerini öncelemektir ve bunları yerine getirmenin öncesinde dünyevi bir zevk olan cinsî münasebeti adaba uygun görmediğini ifade etmektir. Özellikle cinsi ilişkinin olduğunu gösteren başın ıslaklığı gibi bir karine de varsa, bu husus başka insanlar tarafından da fark edileceği için -Hz. Ömer’e göre- haccın adabına uygun değildir.
Hz. Ömer’in bu ince anlayışı çok güzel ise de Temettu haccı yapmak isteyenler, ihramdan çıktıktan sonra yeniden ihrama girinceye kadar ihram yasaklarına riayet etmeleri gerekmez, dini açıdan bir sakıncası olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mîkat sınırları içinde ikamet edenler, neden temettü ve kırân haccı yapamazlar?
- Temettunun yapılışı hakkında bilgi verir misiniz?
- Hac hakkında sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Sağlığım yerinde olduğu halde, hacc-ı temettüye niyet etmemde bir sakınca var mıdır?
- Haccın farz olmasının şartları nelerdir?
- Kıran haccında umre yapılabilir mi?
- Hacılar Mekke'de on beş günden fazla kalınca başka kurban keser mi?
- MUHSAR (HACCIN FARZLARINI YERİNE GETİREMEYEN KİMSE)
- Hacc-ı Temettu'nun yapılışı hakkında bilgi verir misiniz?
- Hacda kurban kesmek gerekli midir? Bu kurbanı Türkiye'de bir yakınımıza kestirebilir miyiz?